Ciepły początek weekendu majowego zachęcił nas do grillowania: ) W tym roku z braku innych składników powstały skromne szaszłyki za to bardzo smaczne ; ) jeśli macie to można dodać do nich cebulkę i boczek ale nam ich brak nie przeszkadzał ; p Ponieważ nasz grill jest niewielki a spieszno nam było do jedzonka część szaszłyków piekłam w piekarniku i choć to oczywiście nie to samo, to w zimowe dni można o tym pomyśleć ; )
Składniki:
- 500 g szynki lub karkówki
- słoik ogórków konserwowych
- 1 duża papryka
- 1 łyżka oleju
- przyprawa do grilla i szaszłyków Galeo
Mięso i warzywa pokroić w kostkę, nadziewać w dowolnej kolejności na patyczki do szaszłyków. Pokropić olejem, a następnie obficie posypać przyprawą i kłaść na grill.
A można z ogórkami kiszonymi zrobić? Chętnie wypróbuję w piekarniku!
Autor
Można z ogórkami kiszonymi a także z pomidorami ale my nie mieliśmy; p Szczególnie polecam jednak tą przyprawę, bo nadawała pyszny smak!
Ja z kolei, ostatnio spróbowałam bardzo ciekawego mixu: kurczaka i brzoskwini. Korzystałam z tego przepisu na szaszłyki : http://www.niam.pl/przepisy/przepis/6075-szaszlyki_kurczakowo_brzoskwiniowe – mogę polecić, bo są naprawdę bardzo smaczne. Chociaż ten przepis powyżej również niezły, dzięki 🙂
Autor
Super! dziękuję za inspirację, muszę koniecznie wypróbować, bo wyglądają bardzo smakowicie ; )
Co nowego w Twojej kuchni?:)
kolorowo!