Szarpana wieprzowina, czyli amerykański pulled pork to rodzaj długo pieczonego mięsa w niskiej temperaturze. Jego przygotowanie jest przez to dość rozciągnięte w czasie, ale w efekcie otrzymujemy rozpływające się w ustach, aromatyczne danie. Nie zawsze możemy sobie jednak pozwolić na długie marynowanie, a potem całonocne pieczenie i wtedy warto wypróbować jeden z nowych produktów Krakus – łopatkę wieprzową przygotowaną metodą sous vide. Wystarczy ją podgrzać 30 minut w piekarniku a otrzymujemy soczyste, wyraziste mięso. W połączeniu z sosem barbecue, bekonem i warzywami danie nabiera wielowymiarowego smaku i całość na pewno pysznie Was zaskoczy. Polecam!!!
- łopatka wieprzowa Krakus
- 4 bułki
- 4 liście sałaty masłowej
- 1 czerwona cebula
- 2 pomidory
- 100 g surowego bekonu
- prażona cebula
Łopatkę wyjąć z opakowania i piec 30 minut w piekarniku (szczegółowa instrukcja na opakowaniu), a następnie przy pomocy widelca rozdzielić ją – poszarpać na cienkie paski. Bułki przekroić na dwie części, usunąć miąższ, podgrzać w piekarniku. Dolną część posmarować cienką warstwą sosu BBQ, wyłożyć plaster sałaty, szarpaną wieprzowinę, kolejną warstwę sosu, plastry czerwonej cebuli i pomidora. Bekon pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na suchej patelni do czasu aż będzie chrupiący. Wymieszać z prażoną cebulą i posypać na warzywa. Przykryć drugą częścią bułki. Podawać od razu.
Składniki na sos barbecue:
- 1 łyżka oleju
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżki chili
- sól, pieprz
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Dodać pomidory z puszki i gotować przez ok. 10 minut aż sos zgęstnieje. Dodać musztardę, miód, ocet, cukier, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Wymieszać, gotować kolejne kilka minut, często mieszając. Na koniec całość zmiksować blenderem.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Krakus
Aż zgłodniałam 😍
Autor
🙂
Mniam ! 🙂
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu 🙂
Ideał :))))
Autor
Dziękuję 🙂
Takie domowe fast foody to ja lubię 😋 Najbardziej te od za A do Z samodzielnie wykonane 😉 Dzieciaki się zajadają a ja dokładnie wiem co im przemycam☺
Autor
Dokładnie tak! 😀 podwójna wygrana 🙂
Pycha muszę zrobić 🙂
Autor
Koniecznie 🙂
Uwielbiam takie dania 🙂
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu 🙂
Przepysznie wyglada 🙂 jadłam juz gąskę z pieca i pycha była 🙂
Autor
Mam nadzieję, że tym razem też się skusisz 🙂
wspaniałe kanapki 🙂 czasami robię coś podobnego 🙂
Autor
Dziękuję, trudno się im oprzeć 🙂
Uwielbiam takie kanapki 🙂 i da się łatwo do pracy zabrać 🙂
Autor
O tak! pysznie i pożywnie także poza domem 🙂
Dużo dobrego w jednej małej kanapeczce 😀
Autor
🙂 🙂 🙂
Jest pyszna też jadłam ale nie w takiej formie 😀 chętnie zgapię 🙂
Autor
Będzie mi bardzo miło 🙂 daj znać jak smakowało 😀
Nie ma to jak porządna kanapka w domu wiemy co jemy a i smak lepszy od kupnych 🙂
Autor
Zdecydowanie tak 🙂
Mniaaaaam 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
idealna opcja dla mnie. pulled pork uwielbiam ale nie ma szans zebym sama zrobila normalna opcje…
Autor
Polecam gorąco, pycha 🙂