Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki
- 60 g cukru pudru
- 250 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy cukier, masło, jajko, żółtko oraz wodę. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Zawinięte w folie wkładamy do lodówki, najlepiej na minimum godzinę.
Składniki na nadzienie:
- 4 jabłka
- 3 łyżki dżemu truskawkowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki wody
Jabłka kroimy w kosteczkę i przekładamy na patelnię lub do dużego garnka. Zalewamy wodą, dodajemy cukier brązowy i waniliowy, sok z cytryny, dżem i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 30-45 min, od czasu do czasu mieszając.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy 3/4 ciasta i przekładamy do (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) formy na tartę. Z pozostałej części ciasta przygotowujemy paski, potrzebne do ułożenia kratki. Nadzienie równomiernie rozprowadzamy do przygotowanej formy z ciastem. Na wierzch układamy paski ciasta.
Piec ok. 60 minut, w temp.180 C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego : )