Kiedy przygotowuję szarlotkę to znak, że jesień już blisko ; ) Miało być tradycyjnie – szarlotka na kruchym cieście z kratką, ale w związku z inwencją synka wyszło bardziej oryginalnie ; ) Samego ciasta zachwalać Wam nie muszę, klasycznie i pysznie, najlepiej podawać na ciepło (kolejnego dnia można podgrzać w piekarniku) obowiązkowo z dodatkiem lodów śmietankowych lub waniliowych. Polecam!!!
Składniki (forma na tartę o średnicy 24 cm):
- 300 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 250 g zimnego masła
- 1 jajko (wielkość L)
- 2 ugotowane żółtka
Mąkę i masło przełożyć do misy miksera, posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i przy pomocy miksera zagnieść ciasto (można również ręcznie). Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 60 minut.
Składniki na nadzienie:
- 4 duże jabłka
- sok z cytryny
- 1-2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małe kawałki. Przełożyć na rozgrzaną teflonową patelnię, dodać sok z cytryny i prażyć na małym ogniu przez ok. 10-15 minut do czasu aż jabłka zmiękną i konsystencją będą przypominać mus z kawałkami owoców. Dodać cynamon, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Przestudzić.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować schłodzone ciasto na kształt przypominający koło (większe niż nasza forma). Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki, docisnąć delikatnie do brzegów formy, a nadmiar ciasta odłożyć do dekoracji. Na cieście ułożyć uprażone jabłka. Pozostałą część ciasta ułożyć na wierzchu w formie pasków lub dowolnych innych kształtów. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30 min*, do czasu aż ciasto nabierze złotego koloru. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem, podawać z lodami i/lub bitą śmietaną.
Smacznego!
*Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od piekarnika – mój piecze bardzo „mocno”, najlepiej obserwować kolor ciasta : )
Fajna ta kratka 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Cudna ❤️ Szarlotki jak zawsze pyszne, tym bardziej u Ciebie 👍 Będę robić!
Autor
Dziękuję <3 i oczywiście polecam, pyszna 🙂 sezon na szarlotki został u nas uroczyście otwarty 😉
Oczywistą sprawa, że pyyyszną 😍
Autor
Cieszę się ogromnie 🙂 mam w planach sprawdzić ją z wiśniami 😀
Pysznie wygląda będę piec ❤️
Autor
Super, smacznego 🙂
Wkład dzieci w kuchni jest bezcenny 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂 zabawa dla całej rodziny 🙂
Pyszne 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Udała się 🙂 zrobiłam z jednym surowym żółtkiem zamiast dwóch ugotowanych (#lenistwo) i ciacho wyszło 🙂 do nadzienia dałam cukru ale to akurat nie był dobry pomysł bo wyszło mocno słodkie 🙂
Autor
Ekstra, bardzo się cieszę, że smakowała 🙂 dużo zależy od rodzaju jabłek, ale zazwyczaj są tak słodkie, że dodatek cukru jest zbędny 🙂
Przepyszna 🙂 zainspirowana Twoimi ludzikami zrobiłam z dzieciakami gwiazdki frajdy mialy co nie miara a wyszło świetnie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Ale to było dobre 🙂 następna w kolejce z gruszkami 🙂
Autor
Super, z gruszkami na pewno też będzie pyszna, polecam dodatek kardamonu 🙂 u mnie w planach wariacja z wiśniami 🙂
Pyszna jest 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowała 🙂
Super szarlotka polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂
Jabłka jakie najlepsze?
Autor
Kwestia gustu, osobiście lubię do wypieków jabłka twarde i lekko kwaśne 🙂
Szarlotka jest wspaniała nie spodziewałam sie takiego wow 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂