Site icon marta-gotuje.pl

Szarlotka z dużą ilością jabłek

Gdybym miała opisać tą szarlotkę jednym zdaniem powiedziałabym, że jest to klasyczne połączenie kruchego ciasta z dużą ilością jabłek. Nie musimy ich nawet wcześniej podprażać, a jedyny czasochłonny etap to ich obieranie ; ) Polecam!


Kruche ciasto (tortownica o średnicy 25 cm) :
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 135 g cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 6 łyżek mleka
  • 240 g miękkiego masła

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, mleko i masła, wymieszać mikserem. Ciasto będzie miękkie, ale nie dodawać więcej mąki, aby po upieczeniu nie zrobiło się twarde. Gotowe ciasto podzielić na dwie części (ok. 2/3 i 1/3). Mniejszą przełożyć do zamrażarki na 30 min., większą z nich wyłożyć dno oraz boki tortownicy wysmarowanej masłem. Ponieważ ciasto jest bardzo plastyczne najłatwiej zrobić to palcami.

Nadzienie:
  • 2 kg jabłek (miękka odmiana)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 120 g cukru
  • 1 płaska łyżka cynamonu

Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać kaszę, cukier i cynamon. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej ciastem. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone wcześniej w  zamrażarce ciasto.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 50 minut. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!



Exit mobile version