Gdybym miała opisać tą szarlotkę jednym zdaniem powiedziałabym, że jest to klasyczne połączenie kruchego ciasta z dużą ilością jabłek. Nie musimy ich nawet wcześniej podprażać, a jedyny czasochłonny etap to ich obieranie ; ) Polecam!
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 135 g cukru pudru
- 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka (wielkość L)
- 6 łyżek mleka
- 240 g miękkiego masła
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, mleko i masła, wymieszać mikserem. Ciasto będzie miękkie, ale nie dodawać więcej mąki, aby po upieczeniu nie zrobiło się twarde. Gotowe ciasto podzielić na dwie części (ok. 2/3 i 1/3). Mniejszą przełożyć do zamrażarki na 30 min., większą z nich wyłożyć dno oraz boki tortownicy wysmarowanej masłem. Ponieważ ciasto jest bardzo plastyczne najłatwiej zrobić to palcami.
- 2 kg jabłek (miękka odmiana)
- 3 łyżki kaszy manny
- 120 g cukru
- 1 płaska łyżka cynamonu
Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać kaszę, cukier i cynamon. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej ciastem. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone wcześniej w zamrażarce ciasto.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 50 minut. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Takie lubię najbardziej 🙂
Autor
Duża liczba jabłek to podstawa 🙂
Wygląda przepysznie, w sobotę robię 🙂
Autor
Super i koniecznie daj znać jak smakowała 🙂
Te z duuuuuuużą ilością jabłek zawsze są najlepsze 🙂
Autor
Zgadzam się 😀
Zjadłabym całą 😀
Autor
Coś o tym wiem 😉
ranyy boskie <3 fantastyczne, Marta!
Autor
Dziękuję :*
Aż ślinka cieknie, zapisuję przepis do ulubionych 🙂 Pozdrawiam 🙂
Autor
Proszę dać znać jak smakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂
Co jeden wypiek to lepszy, a ja sobie głowę łamię od którego zacząć?! ;P
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 Sama nie umiałabym się zdecydować od którego zacząć 😉
Bardzo smaczne, polecam
Autor
Miło mi, że smakowało 🙂
Z taką ilością jabłek musiała być przepyszna 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Świetnie smakuje! wybrałam jednak bardzo twarde jabłka i nie zdążyły całkiem zmięknąć, zeby rozplywac sie w buzi, ale takie trochę chrupiące też fajnie smakowały 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowała 🙂 a co do twardości jabłek, to w kuchni najfajniejsze jest to, że każdy może dopasować przepis do własnych upodobań, bo każdy z nas ma przecież inny gust 🙂
moje ukochane ciacho <3 pyszna klasyka 🙂
Autor
Klasyka znów górą 🙂
Bardzo smaczna, dziękuję za kolejny sprawdzony przepis, na pewno wrócę 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszna, dziękuję 🙂
Autor
Nie ma za co dziękować:) bardzo mi miło, że smakowała 🙂
szarlotka ideal!
Autor
Bardzo mi miło, że smakowała 🙂
Uwielbiam wszystko z jabłkami, a ta szarlotka to mistrzostwo!
Autor
Bardzo mi miło, że smakowała 🙂
Wspaniała. Prawdziwie „napakowana” :))
Autor
Dokładnie 🙂 dużo jabłek i mało ciasta 😀
Czy zamiast kaszy można dodać coś innego lub w ogóle jej nie dawać ?
Autor
Jeśli jabłka nie są mocno soczyste można pominąć 🙂
Jaka średnica formy?
Autor
Tak jak opisałam we wpisie – tortownica o średnicy 25 cm 🙂