Szarlotka z dużą ilością jabłek

Gdybym miała opisać tą szarlotkę jednym zdaniem powiedziałabym, że jest to klasyczne połączenie kruchego ciasta z dużą ilością jabłek. Nie musimy ich nawet wcześniej podprażać, a jedyny czasochłonny etap to ich obieranie ; ) Polecam!


Szarlotka

Kruche ciasto (tortownica o średnicy 25 cm) :
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 135 g cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 6 łyżek mleka
  • 240 g miękkiego masła

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, mleko i masła, wymieszać mikserem. Ciasto będzie miękkie, ale nie dodawać więcej mąki, aby po upieczeniu nie zrobiło się twarde. Gotowe ciasto podzielić na dwie części (ok. 2/3 i 1/3). Mniejszą przełożyć do zamrażarki na 30 min., większą z nich wyłożyć dno oraz boki tortownicy wysmarowanej masłem. Ponieważ ciasto jest bardzo plastyczne najłatwiej zrobić to palcami.

Nadzienie:
  • 2 kg jabłek (miękka odmiana)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 120 g cukru
  • 1 płaska łyżka cynamonu

Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać kaszę, cukier i cynamon. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej ciastem. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone wcześniej w  zamrażarce ciasto.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 50 minut. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!


Szarlotka z dużą ilością jabłek


Szarlotka na kruchym cieście

Komentarzy: 36

  1. Jaga
    24 września 2015 / 13:24

    Takie lubię najbardziej 🙂

    • Marta
      Autor
      24 września 2015 / 14:26

      Duża liczba jabłek to podstawa 🙂

  2. Karlajn
    24 września 2015 / 14:27

    Wygląda przepysznie, w sobotę robię 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2015 / 0:33

      Super i koniecznie daj znać jak smakowała 🙂

  3. Asia
    24 września 2015 / 14:38

    Te z duuuuuuużą ilością jabłek zawsze są najlepsze 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2015 / 0:33

      Zgadzam się 😀

  4. Inga
    24 września 2015 / 18:57

    Zjadłabym całą 😀

    • Marta
      Autor
      25 września 2015 / 0:34

      Coś o tym wiem 😉

    • Marta
      Autor
      25 września 2015 / 0:34

      Dziękuję :*

  5. Kasia
    24 września 2015 / 23:42

    Aż ślinka cieknie, zapisuję przepis do ulubionych 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      28 września 2015 / 1:36

      Proszę dać znać jak smakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

  6. Arleta
    25 września 2015 / 1:00

    Co jeden wypiek to lepszy, a ja sobie głowę łamię od którego zacząć?! ;P

    • Marta
      Autor
      28 września 2015 / 1:28

      Bardzo dziękuję 🙂 Sama nie umiałabym się zdecydować od którego zacząć 😉

  7. Kinga
    25 września 2015 / 13:19

    Bardzo smaczne, polecam

    • Marta
      Autor
      28 września 2015 / 1:29

      Miło mi, że smakowało 🙂

  8. 25 września 2015 / 18:15

    Z taką ilością jabłek musiała być przepyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      28 września 2015 / 1:29

      Zdecydowanie 🙂

  9. Żaneta
    26 września 2015 / 1:00

    Świetnie smakuje! wybrałam jednak bardzo twarde jabłka i nie zdążyły całkiem zmięknąć, zeby rozplywac sie w buzi, ale takie trochę chrupiące też fajnie smakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      28 września 2015 / 1:32

      Cieszę się, że smakowała 🙂 a co do twardości jabłek, to w kuchni najfajniejsze jest to, że każdy może dopasować przepis do własnych upodobań, bo każdy z nas ma przecież inny gust 🙂

  10. 26 września 2015 / 17:24

    moje ukochane ciacho <3 pyszna klasyka 🙂

    • Marta
      Autor
      28 września 2015 / 1:32

      Klasyka znów górą 🙂

  11. K
    27 września 2015 / 0:19

    Bardzo smaczna, dziękuję za kolejny sprawdzony przepis, na pewno wrócę 🙂

    • Marta
      Autor
      28 września 2015 / 1:32

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Iwona
    28 września 2015 / 1:26

    Przepyszna, dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      28 września 2015 / 1:35

      Nie ma za co dziękować:) bardzo mi miło, że smakowała 🙂

  13. Judyta
    28 września 2015 / 19:17

    szarlotka ideal!

    • Marta
      Autor
      28 września 2015 / 22:06

      Bardzo mi miło, że smakowała 🙂

  14. 9 października 2015 / 21:50

    Uwielbiam wszystko z jabłkami, a ta szarlotka to mistrzostwo!

    • Marta
      Autor
      10 października 2015 / 0:17

      Bardzo mi miło, że smakowała 🙂

  15. 14 października 2015 / 10:38

    Wspaniała. Prawdziwie „napakowana” :))

    • Marta
      Autor
      14 października 2015 / 10:42

      Dokładnie 🙂 dużo jabłek i mało ciasta 😀

  16. Kamcia
    13 października 2021 / 10:35

    Czy zamiast kaszy można dodać coś innego lub w ogóle jej nie dawać ?

    • Marta
      Autor
      15 października 2021 / 10:25

      Jeśli jabłka nie są mocno soczyste można pominąć 🙂

  17. Klaudia
    17 sierpnia 2024 / 10:31

    Jaka średnica formy?

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2024 / 10:46

      Tak jak opisałam we wpisie – tortownica o średnicy 25 cm 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 6 =