Bardzo prosta i szybka do przygotowania szarlotka sypana, którą przyrządzić możecie nawet bez użycia miksera ; ) Przepis podejrzałam w programie Ewy Wachowicz, bardzo zachęciła mnie wersja szarlotki „bez jajek” i zagniatania ciasta ; ) Polecam jednak zmniejszyć ilość cukru, bo była bardzo, bardzo słodka, nawet pomimo moich upodobań ; )
Składniki suche (blacha o wymiarach 25×35 cm):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki kaszy manny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru (w oryginale 1 i 3/4!)
Nadzienie jabłkowe:
- 2,5 kg kwaśnych jabłek np. szara reneta, antonówka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 150 g masła
Masło zmrozić w zamrażarce (przez minimum 2 godziny). Umyte jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok, dodać cukier, cynamon i wymieszać. W moim przypadku soku było bardzo mało, więc go nie odciskałam.
Suche składniki wymieszać i podzielić na 3 równe części. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wsypać do niej pierwszą część sypkich składników, przełożyć połowę jabłek, zasypać drugą częścią sypkich składników, przełożyć resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. Zmrożone masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie pokryć wierzch ciasta, tak aby całość była przykryta. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (opcja góra-dół) przez ok. 60-70 minut. Podawać z lodami waniliowymi ; )
Smacznego : )
fajny przepis, nawet dla kogoś, komu wszystko wychodzi tylko nie ciasta, czyli dla mnie 😀
Autor
Najważniejsze to się nie poddawać 🙂 a przy tym przepisie masz rację, nie może się nie udać 🙂
takiej szarlotki jeszcze nie robiłam, choć wiele o niej słyszałam, a w końcu to moje ulubione ciacho!:)
Autor
W takim razie musisz koniecznie to nadrobić 🙂
To chyba najszybsza szarlotka jaką znam i zawsze jest pyszna. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Autor
Wszystko się zgadza:) również gorąco pozdrawiam!
Pycha!!!
Autor
Miło mi, że smakowało 🙂
Jest pyszna, błyskawiczna, ale rzeczywiście strasznie słodka 🙂
Autor
Teraz zdecydowanie zmniejszam ilość cukru, bo nawet dla mnie było go zbyt wiele 😉
Przepyszna jest 🙂 zjadłam dwa kawałki już na ciepło ale od takich sypanych chyba brzuch nie rozboli jak od drożdżowego haha 😉
Autor
Bardzo mi miło 🙂 mam nadzieję, że brzuch nie boli 😉 mój już chyba przyzwyczajony, bo często jem na ciepło różne ciasta, nawet drożdżowe i zawsze jest ok 🙂
Pycha 🙂 zmniejszyłam cukier dzięki za radę była i tak dość słodka za sprawą jabłuszek 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Najlepsze ciacho szybkie proste i zawsze mi wychodzi 🙂
Autor
Super 🙂
Pychotka 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowała 🙂