Jesień i szarlotka to synonimy w naszym domu : ) Ta spod samiuśkich Tater od dawna chodziła mi po głowie, ale potrzebowałam natchnienia (które znalazłam na brulioniezprzepisami), aby w końcu się do niej zabrać. Połączenie kruchego ciasta i dużej ilości jabłek, dosłownie rozpływa się w ustach! Oczywiście najlepiej smakuje na ciepło! ; )
Składniki na blachę 21 x 21 cm:
- 250 g mąki pszennej lub krupczatki
- 125 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- 1,5 kg jabłek
- cynamon do smaku (u mnie 4 łyżki)
- bułka tarta do podsypania
- cukier puder do oprószenia
Mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia, żółtko i śmietanę miksujemy lub szybko zagniatamy, aż do uzyskania zwartej kuli ciasta. Dzielimy wg proporcji 1/3 oraz 2/3 i owijamy w folię spożywczą. 2/3 ciasta chowamy do lodówki, a 1/3 do zamrażarki. Jabłka obieramy i kroimy w jak najcieńsze plastry, mieszamy z cynamonem.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy jej dno ciastem z lodówki. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 160 C przez 15 minut.
Podpieczony spód wysypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki na tarce na grubych oczkach. Pieczemy w 180 C przez około 60 minut. Lekko studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego : )
Jak każda szarlotka smakuje pysznie, ale z tater to już musi być rewelacyjna ! Tylko skąd taka nazwa ? Serdecznie pozdrawiam 🙂
Autor
Niestety nie mam pojęcia skąd wzięła się nazwa, przypuszczam, że być może autorka przepisu pochodzi z tych rejonów 🙂 Najważniejsze, że pyszna 🙂
szarlotka to moje ulubione ciasto – każdą wersję zjem!:)
Autor
To tak jak ja! 🙂
super ciasto! wygląda bardzo apetycznie:) gotowanie to także moja pasja stosunkowo od niedawna; ostatnio na rozkladzie mam rogaliki z nadzieniem:) polecam:
Wygląda przepysznie, muszę zrobić, to takie listopadowe ciasto.
Autor
Polecam, na jesień idealne 🙂
Właśnie się studzi, rodzina konczy jeść obiad a ja czekam zeby wjechac na stół z deserem! :)) oachnie obłędnie. Podam szarlotke z sorbetem malinowym z Grycana, tak sie ciepło na dworzu zrobiło w porównaiu z ostatnimi zawieruchami śnieżnymi, że az mi przygrzało chyba ;))
Autor
Smacznego!z sorbetem musi smakować pysznie 😀