Szarlotka z bezową pianką z najlepszego, prostego babcinego przepisu. Świetnie smakuje podana na ciepło z lodami waniliowymi. Polecam!!!
Składniki na ciasto (blaszka 23×33 cm):
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 100 g cukru pudru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masla
- 3 żółtka
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, posiekać. Na koniec dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto. Jedną trzecią ciasta owinąć folią i przełożyć do zamrażarki. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić pozostałym ciastem, nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 10-15 minut, do uzyskania złotego koloru.
Składniki na nadzienie:
- 1,5 kg -2 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda i pokroić w mniejsze kawałki. Przełożyć wraz z cukrem i cynamonem na rozgrzaną patelnię. Dusić do czasu, aż cały sok puszczony przez jabłka wyparuje, a te zamienią się w mus*. Przestudzić. Ostudzone jabłka wyłożyć na podpieczony spód.
*Dobrze dodawać jabłka stopniowo, wtedy część z nich zdąży zamienić się w mus, a pozostałe kawałki nadal będą wyczuwalne.
Składniki na bezę:
- 3 białka
- 80 g drobnego cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 30 g mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać drobny cukier i cukier waniliowy. Piana powinna być sztywna i gęsta. Dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Przełożyć na jabłkową warstwę. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta z zamrażarki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Jeśli kruszonka będzie się zbyt mocno rumienić można przykryć ciasto papierem do pieczenia.
Smacznego!
Więcej tradycyjnych ciast znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.