Szarlotka na kruchym cieście jest jednym z najczęściej pojawiających się u nas ostatnio ciast. Obowiązkowo w towarzystwie lodów waniliowych – klasycznie i pysznie. Polecam! ; )
- 250 g masła
- 125 g cukru pudru
- 375 g mąki pszennej
- 3 żółtka (z jajek wielkości L)
Wszystkie składniki szybko zagnieść (można użyć robota kuchennego) i przełożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkować na wielkość odrobinę większą niż nasza forma do tarty, po czym przełożyć do niej ciasto i wykleić nim dno i brzegi formy, ponakłuwać widelcem. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec przez około 15- 20 minut, aż ładnie się zarumieni.
Składniki na nadzienie:
- 8 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przełożyć na rozgrzaną patelnię, dodać cynamon i prażyć przez około 25-30 minut. Tak przygotowane jabłka delikatnie przestudzić i przełożyć na podpieczony spód. Pozostałą 1/4 część ciasta rozwałkować, nożem wyciąć paski, z których na wierzchu jabłkowej masy ułożyć kratkę. Ponownie przełożyć do rozgrzanego do 180 C piekarnika i piec kolejne 20-25 min. Najlepiej smakuje na ciepło, podana z lodami waniliowymi.
Smacznego : )