Site icon marta-gotuje.pl

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście jest jednym z najczęściej pojawiających się u nas ostatnio ciast. Obowiązkowo w towarzystwie lodów waniliowych – klasycznie i pysznie. Polecam! ; )


Składniki na kruche ciasto (forma o średnicy 28 cm):

Wszystkie składniki szybko zagnieść (można użyć robota kuchennego) i przełożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkować na wielkość odrobinę większą niż nasza forma do tarty, po czym przełożyć do niej ciasto i wykleić nim dno i brzegi formy, ponakłuwać widelcem. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec przez około 15- 20 minut, aż ładnie się zarumieni.

Składniki na nadzienie: 

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przełożyć na rozgrzaną patelnię, dodać cynamon i prażyć przez około 25-30 minut. Tak przygotowane jabłka delikatnie przestudzić i przełożyć na podpieczony spód. Pozostałą 1/4 część ciasta rozwałkować, nożem wyciąć paski, z których na wierzchu jabłkowej masy ułożyć kratkę. Ponownie przełożyć do rozgrzanego do 180 C piekarnika i piec kolejne 20-25 min. Najlepiej smakuje na ciepło, podana z lodami waniliowymi.

Smacznego : )





Exit mobile version