Szare kluski

kluski

Kolejny niezawodny przepis mojej mamy ; ) Na te kluski miałam ochotę od dawna i pomimo, że dzisiaj ominie mnie obiad w związku z godzinami pracy, mając ostatnią okazję, żeby zrobić je w tym roku zjadłam je na śniadanie ; ) Idealnie komponują się z kapustą kiszoną, właściwie dla mnie stanowią całość, czyli nie ma klusek bez kapusty ; ) Pierwszy raz podjęłam się sama ich przygotowaniu więc konsystencja nie do końca mi wyszła, ale za to w smaku nic im nie brakowało ; )

Składniki:

  • ziemniaki  u mnie ok 2kg
  • 35 dag surowego wędzonego boczku
  • mąka
  • sól
  • dodatkowo: kapusta kiszona

Ziemniaki obieramy i trzemy na małych oczkach. Dodajemy mąki i soli (trochę więcej niż na plendze, aby ciasto nie rozpadało się podczas gotowania). Wrzucamy łyżką ciasto na osolony wrzątek i czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnie. Odcedzamy je zalewając jeszcze gorącą wodą.

Boczek pokrojony w kostkę podsmażamy na patelni (bez tłuszczu, wystarczy ten który się z niego wydzieli ; ) Wrzucamy gotowe kluski i całość mieszamy. Podsmażamy razem jakiś czas.

Smacznego : )

Komentarzy: 6

  1. 6 stycznia 2010 / 17:39

    Czekam na nowe inspiracje, najlepiej cos zdrowego!

  2. 17 listopada 2010 / 17:30

    Valuable info. Lucky me I found your site by accident, I bookmarked it.

  3. 18 listopada 2010 / 3:20

    pretty helpful material, overall I consider this is well worth a bookmark, thanks

  4. Pingback: yamzy calgary
  5. 15 grudnia 2010 / 20:52

    Simply wanna input on few general things, the web style and design is perfect, the articles is rattling great …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 + 25 =