Szakszuka w wersji meksykańskiej – z fasolą, papryką i serem feta. Jest to jedno z moich ulubionych dań, wariacji na temat szakszuki jest wiele, ale bazę stanowią nieodłącznie pomidory i jajka : ) Danie jest pyszne, rozgrzewające, świetnie sprawdzi się nie tylko na pożywne śniadanie, czy kolację, ale również lekki lunch. Polecam!!!
Składniki (dla 2 osób):
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryki czerwonej lub żółtej
- 130 g czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 4 jajka (wielkość L)
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- przyprawy: po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, kuminu i kolendry
- 50 g sera feta
- do podania: świeża kolendra
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać przyprawy i smażyć przez 2 minuty, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i odsączoną czerwoną fasolę. Całość zalać puszką pomidorów i gotować na średnim ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając, do czasu aż sos zgęstnieje. Wbić jajka, przykryć pokrywką i gotować 3 minuty, dodać pokruszony ser feta, gotować kolejną minutę do czasu aż białka będą ścięte, a żółtka nadal płynne. Zdjąć z ognia, posypać kolendrą.
Smacznego!
Więcej przepisów na śniadania znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie