Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu

Syrniki to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, popularna także na Ukrainie i Białorusi. Moja Babcia zawsze powtarzała, że kluczem do ich delikatności i puszystości, jest dodanie minimalnej ilości kaszy manny lub mąki. Najbardziej smakują mi bez żadnych dodatków, choć w domu często jedliśmy również z rodzynkami, miodem lub kwaśną śmietaną. Polecam poeksperymentować : )


Syrniki
Składniki  (12 placuszków):

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 100 g mąki pszennej lub kaszy manny
  • 2 jajka
  • 3-5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenek z wanilii
  • opcjonalnie: rodzynki

Twaróg rozgnieść dokładnie widelcem (jeśli lubicie bardziej gładką konsystencję można zmielić w maszynce). Dodać jajka wraz z ekstraktem z wanilii, wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać mąkę, cukier, ponownie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć placki z obu stron na rumiany kolor. Polecam nakładać masę łyżką, ponieważ jest bardzo klejąca ; ) Przed smażeniem uformowane łyżką placuszki możemy też posypać niewielką ilością mąki. Należy też uważać przy ich przewracaniu, ponieważ syrniki są bardzo delikatne i łatwo się rozpadają ; ) Podawać na ciepło.

Smacznego : )


Syrniki rosyjskie placuszki

Syrniki rosyjskie placuszki z twarogu

Komentarzy: 24

  1. Iwona
    9 kwietnia 2015 / 16:49

    Wyglądają pysznie!

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2015 / 11:06

      I tak właśnie smakują 🙂

  2. Ala
    9 kwietnia 2015 / 19:10

    wieki juz nie jadlam, moja mama robila najlepsze na swiecie, ale nie mam przepisu, wiec chetnie wyprobuje Twoj 😉

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2015 / 11:06

      Mam nadzieję, że odnajdziesz ten sam smak 🙂

  3. 9 kwietnia 2015 / 21:47

    o, zrobię w niedzielę może jak zdążę…bo u mnie zaś choroby ;/

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2015 / 11:07

      Dużo zdrówka! :*

  4. Nina
    9 kwietnia 2015 / 22:37

    Świetny pomysł na śniadanko 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2015 / 11:07

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. asia
    10 kwietnia 2015 / 19:28

    Jadłam wieki temu, ale mi ochoty Pani narobiła… 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2015 / 11:07

      Polecam wypróbować 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2015 / 11:07

      🙂

  6. 11 kwietnia 2015 / 21:27

    Szkoda, że nie mieszkamy bliżej siebie! Z chęcią wpadłabym na takie jedzonko 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2015 / 11:11

      Dokładnie… 🙁

  7. 13 kwietnia 2015 / 10:12

    no i zrobiłam, pyszne, fajne, jest z nimi roboty….podczas smażenia, trzeba uważać, delikatnie, ale wartooooooo <3

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2015 / 11:11

      super, że smakowały 😀

  8. Kama
    13 kwietnia 2015 / 10:14

    Masz rację, mega delikatne, ale smak nie do opisania, super! 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2015 / 11:12

      Cieszę się, że smakowały 🙂

  9. Natalia
    13 kwietnia 2015 / 21:48

    Kusisz jak zwykle, jutro robię na śniadanko 🙂

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2015 / 23:23

      Daj znać jak smakowało 🙂

  10. Agata
    14 kwietnia 2015 / 18:34

    Szybkie i pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2015 / 23:25

      Cieszę się, że smakowały 🙂

  11. 15 kwietnia 2015 / 17:55

    O! właśnie czegoś takie szukałam;) a teraz idę do kuchni;D

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2015 / 23:27

      🙂 Daj proszę znać, czy przepis zasmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 13 =