Sycylijskie ciasto pomarańczowe

sycylijskie ciasto pomarańczowe

Przepis i wykonanie zawdzięczam mojej siostrze, która jest zakochana we wszystkich cytrusowych wypiekach! (oryginalnie przepis należy chyba do Ricka Steina) I choć cytrynowe nie zawsze należą do moich ulubionych, to pomarańczowe ciasto świetnie się obroniło, było pyszne i cudownie przypomina o nadchodzących świętach : ) Koniecznie wypróbujcie!!!

Składniki:

  • 250 g lekko solonego masła (można użyć zwykłego ze szczyptą soli)
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy (wystarczy do tego 1 średnia pomarańcza)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2  – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 85 ml soku pomarańczowego

Składniki na lukier:

  • 125 g cukru pudru
  • odrobina soku z pomarańczy

Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka po kolei, a następnie skórkę z pomarańczy i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na końcu dodajemy sok pomarańczowy i całość dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do nasmarowanej masłem tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.

Pieczemy w rozgrzanym do ok 180 C piekarniku przez ok. 50 – 60 minut. Jeżeli ciasto będzie się za bardzo przypiekać możemy przykryć je folią aluminiową.

Ostudzone ciasto lukrujemy, można ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego : )

Komentarzy: 3

  1. 17 grudnia 2010 / 2:46

    Ciekawe przepisz, smaczne i nie typowe bo ja jestem z sycylii i nigdy nie jadłem takie ciasto.

  2. vandikia
    23 grudnia 2012 / 17:49

    Jutro piekę na Święta 🙂

    • Marta
      Autor
      23 grudnia 2012 / 18:20

      Polecam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 21 =