Site icon marta-gotuje.pl

Światowe standardy w domowym wydaniu

W sobotę miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z marką Galeo organizowanych w Cook Up studio w Warszawie. Tematem przewodnim były „Światowe standardy w domowym wydaniu”, które przybliżał nam Maciej Wawryniuk, doradca kulinarny i szef studia kulinarnego marek Kamis i Galeo.


 



Warsztaty rozpoczęła krótka prezentacja dotycząca produktów marki Galeo, która stawia przede wszystkim na wartość cenioną przez Mistrzynie Domowych Kuchni, mianowicie relację ceny do jakości. Wszystkie zioła, przyprawy i mieszanki przypraw są dostępne na miarę budżetu statystycznej rodziny, zachowując przy tym bardzo wysoką jakość składników, bez dodatku glutaminianu monosodowego.


 


 


Po krótkim wstępie zostaliśmy zaproszeni do wspólnego gotowania. Założony plan wydawał mi się bardzo ambitny, ponieważ mieliśmy przyrządzić aż 13 dań, ale jak się później okazało nic się nie zmarnowało, wszystko było tak pyszne, że błyskawicznie zniknęło ze stołów ; )


 


 



Menu składało się ze znanych światowych dań dostosowanych do ich przygotowania w domowych warunkach, co bardzo mi się podobało. Być może mieliście okazję już spróbować ossobuco, parfait, quiche, kleftiko, vitello tonnato, halaszle, wellington, chinkali, czy piccata alla milanese ? Jestem ciekawa Waszych wrażeń : ) Wśród naszych deserów znalazły się również: suflet, zabajone, crepe suzette oraz baklawa.


 


 


 


 


 


 


 


 


Moje serce bezapelacyjnie skradły chinkali, były to najlepsze gruzińskie pierogi jakie kiedykolwiek miałam okazję spróbować! : ) Na pewno powtórzę je w najbliższym czasie i również z Wami podzielę się przepisem:

Składniki :

Podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dodać do mięsa. Doprawić pieprzem
i solą, dodać natkę pietruszki oraz szczyptę czosnku. Wlać 1 szklankę wody (lub bulionu), dokładnie wymieszać. Z mąki, ciepłej wody i roztopionego masła przygotować ciasto. Po wyrobieniu odstawić
je na 20 minut. Ciasto rozwałkować na cienkie placki. Wyciąć krążki o średnicy7-8 cm, na każdym ułożyć farsz i zawijać do góry tak, aby powstał „czubek”. Pierożki gotować w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od momentu wypłynięciu. Jeść tak, aby w pierwszej kolejności wypić powstały w środku każdego chinkali rosół ; )

Smacznego ; )


 


 


Nie byłabym sobą, gdybym nie zachwaliła również deseru – bardzo swobodnej wariacji na temat zabajone ; )

Składniki:

Ciasto rozłożyć na posmarowanych masłem foremkach do tarty i upiec je w temperaturze
185 stopni. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym, następnie wstawić je do kąpieli wodnej
i ucierać je do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec wlać powoli wino nieprzerywając ucierania. Foremki z ciastem do tarty wyłożyć malinami i przykryć kremem. Podawać od razu lub zapiekać wszystko w temp 190 st. w piekarniku z włączoną grzałką przez ok 2 min.Przed podaniem można oprószyć delikatnie cynamonem lub udekorować świeżą miętą.

Smacznego ; )


Warsztaty odbywały się w bardzo przyjemnej atmosferze, czas upłynął nam błyskawicznie, jedzenie smakowało wyśmienicie i  co najważniejsze wróciłam z nową dawką inspiracji i kulinarnych pomysłów. Ogromnie się cieszę, że miałam okazję brać udział w tym spotkaniu, poznać ciekawe osoby i zdobyć cenne doświadczenia. Bardzo dziękuję pani Karolinie z JBcomm za zaproszenie oraz udostępnienie zdjęć i mam nadzieję do zobaczenia na kolejnych spotkaniach ; )
Exit mobile version