Przepis na świąteczny piernik przełożony powidłami i oblany czekoladą. Piernik wychodzi idealnie wilgotny, mięciutki i aromatyczny. Długo zachowuje świeżość i nie traci na smaku. Idealny piernik na Boże Narodzenie. Polecam!!!
Przepis na świąteczny piernik z powidłami
Składniki (keksówka 23×9 cm):
- 125 g masła
- 200 g cukru
- 35 g miodu
- 55 g powideł
- 15 g kakao
- 20 g przyprawy do piernika
- 300 g mąki
- 15 g sody oczyszczonej
- 250 ml mleka
- 2 jajka (wielkość L)
Jak przygotować piernik
Masło rozpuścić z cukrem i miodem. Dodać powidła, kakao i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać sodę, mleko i jajka, dokładnie wymieszać. Na koniec stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy. Całość przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175° C przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.
Dodatkowo:
- 90 g gorzkiej czekolady
- 20 g masła
- ok. 80 g powideł
Ostudzony piernik przeciąć na pół i przełożyć powidłami. Masło rozpuścić z czekoladą, wymieszać, polewą udekorować wierzch piernika. Piernik przechowywać pod przykryciem, aby dłużej zachował świeżość.
Smacznego!
Pozostałe przepisy na Boże Narodzenie .
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.