Być może część z Was wie, że zostałam zaproszona do konkursu Intermarche „A nóż widelec”. Jeśli chcielibyście poznać przepis na meksykańskiego steka w towarzystwie grillowanej kukurydzy, a przy okazji wesprzeć mnie w rywalizacji o kulinarny wyjazd do Francji będzie mi bardzo miło! : )
STEK:
- 250 g steku z antrykotu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki czosnku
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu syczuańskiego
KUKURYDZA:
- 1 kukurydza
- 1 łyżeczka masła
- 1/4 papryczki chili
- szczypta soli morskiej i pieprzu
PASTA Z BOBU:
- 200 g bobu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki posiekanej mięty
- sól morska, pieprz do smaku
Oliwę, miód, kakao i przyprawy dokładnie wymieszać. Tak powstałą marynatą dokładnie pokryć mięso i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Na godzinę przed grillowaniem wyjąć z lodówki, aby stek był w temperaturze pokojowej. Po tym czasie odsączyć mięso z nadmiaru marynaty, przełożyć na mocno rozgrzany grill i opiekać ok. 3 minut z każdej strony (w zależności od wielkości i stopnia wysmażenia, który nam odpowiada). Zdjąć stek z grilla, przykryć luźno folią alumiową i odstawić na 4 minuty.
Uwaga! Podczas przygotowania nie wbijać widelca w środek mięsa, aby nie puściło soków, (lepiej przewrócić mięso szczypacmi).
Kukurydzę namoczyć w wodzie przez ok. 10 min. Po tym czasie wyjąć z wody i przełożyć na dobrze rozgrzany grill. Gillować przez ok. 35 min. często obracając. Następnie zdjąć z rusztu i obrać z liści. Ponownie przełożyć na grill i opiekać kolejne 15 minut. Zdjąć z ognia, przekroić na mniejsze kawałki. Na wierzchu ułożyć masło, posypać posiekaną papryczką chili oraz solą i pieprzem. Nadziać na wykałaczki.
Do wrzącej, osolonej wody wrzucić bób wraz z łyżeczką cukru. Gotować do miękkości (około 15 min.) Obrać, dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować blenderem.
Smacznego!
Link do konkursu TUTAJ .