Być może po Świętach macie chwilowo dość pierników, ale ponieważ ciasto na piernik staropolski musi długo leżakować i dojrzewać (zagniatamy je już 5-6 tygodni przed Świętami) liczę, że skorzystacie z tego przepisu w przyszłym roku ; ) Piernik kojarzy się z Bożym Narodzeniem, ale nikt przecież nie zakazuje nam jeść go także przy innych okazjach : )
U Dorotuś przeczytałam wiele dobrego o tym wypieku i w związku z tym, miałam chyba zbyt wygórowane oczekiwania… ; ) Jak dla mnie piernik przekładany powidłami nadal pozostaje moim faworytem ; ) Piernik staropolski był mocno korzenny i duża ilość przyprawy dodawała mu ostrości. Podczas świątecznego wypoczynku podzielił domowników na tych, którzy go uwielbiają i tych, którzy niekoniecznie : ) Sprawdźcie sami! : )
Składniki na blachę 31×39 cm (ten blat kroimy później na 3 części):
- 166 g miodu
- 2/3 szklanki cukru
- 83 g masła
- 333 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/6 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (moja miała 27 g)
- 1 słoik powideł do przełożenia
Miód wraz z cukrem i masłem stopniowo podgrzewamy, niemal do wrzenia. Porządnie mieszamy i studzimy.
Do chłodnej masy dodajemy mąkę, jajko, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę do piernika. Starannie wyrabiamy ciasto i przekładamy do pojemnika, który przykrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawiamy w chłodne miejsce (u mnie lodówka ; ) na 5-6 tygodni. (Ciasto może być trochę luźne, ale po leżakowaniu się „zwiąże”.)
Tydzień przed Świętami ciasto wyjmujemy z lodówki. Po około godzinie rozwałkowujemy je na placek o grubości ok. 0,5 cm. (Można delikatnie podsypywać mąką.) Ciasto powinno mieć wielkość blachy 31 x 39 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez około 20 minut. Placek studzimy i kroimy na 3 równe części. Owijamy szczelnie ściereczką- ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 2-3 dni. Po tym czasie przekładamy podgrzanymi powidłami, przykrywamy ponownie ręcznikiem lub arkuszem papieru i obciążamy. Odstawiamy do skruszenia na 3-4 dni.
W dniu podania polewamy polewą czekoladową.
Składniki na polewę czekoladowa:
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki kakao
Masło rozpuszczamy wraz z mlekiem. Cukier puder mieszamy z kakaem. Dodajemy do roztopionego wcześniej tłuszczu. Całość dokładnie mieszamy i dekorujemy piernik.
Smacznego : )