Piernik staropolski

Być może po Świętach macie chwilowo dość pierników, ale ponieważ ciasto na piernik staropolski musi długo leżakować i dojrzewać (zagniatamy je już 5-6 tygodni przed Świętami) liczę, że skorzystacie z tego przepisu w przyszłym roku ; ) Piernik kojarzy się z Bożym Narodzeniem, ale nikt przecież nie zakazuje nam jeść go także przy innych okazjach : )
U Dorotuś przeczytałam wiele dobrego o tym wypieku i w związku z tym, miałam chyba zbyt wygórowane oczekiwania… ; ) Jak dla mnie piernik przekładany powidłami nadal pozostaje moim faworytem ; ) Piernik staropolski był mocno korzenny i duża ilość przyprawy dodawała mu ostrości. Podczas świątecznego wypoczynku podzielił domowników na tych, którzy go uwielbiają i tych, którzy niekoniecznie : ) Sprawdźcie sami! : )


Piernik staropolski
 

Składniki na blachę 31×39 cm (ten blat kroimy później na 3 części):

  • 166 g miodu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 83 g masła
  • 333 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/6 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (moja miała 27 g)
  • 1 słoik powideł do przełożenia

Miód wraz z cukrem i masłem stopniowo podgrzewamy, niemal do wrzenia. Porządnie mieszamy i studzimy.

Do chłodnej masy dodajemy mąkę, jajko, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę do piernika. Starannie wyrabiamy ciasto i przekładamy do pojemnika, który przykrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawiamy w chłodne miejsce (u mnie lodówka ; ) na 5-6 tygodni. (Ciasto może być trochę luźne, ale po leżakowaniu się „zwiąże”.)

Tydzień przed Świętami ciasto wyjmujemy z lodówki. Po około godzinie rozwałkowujemy je na placek o grubości ok. 0,5 cm. (Można delikatnie podsypywać mąką.)  Ciasto powinno mieć wielkość blachy 31 x 39 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.  Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez około 20 minut.  Placek studzimy i kroimy na 3 równe części. Owijamy szczelnie ściereczką- ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 2-3 dni. Po tym czasie przekładamy podgrzanymi powidłami, przykrywamy ponownie ręcznikiem lub arkuszem papieru i obciążamy. Odstawiamy do skruszenia na 3-4 dni.

W dniu podania polewamy polewą czekoladową.

Składniki na polewę czekoladowa:

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

Masło rozpuszczamy wraz z mlekiem. Cukier puder mieszamy z kakaem. Dodajemy do roztopionego wcześniej tłuszczu. Całość dokładnie mieszamy i dekorujemy piernik.

Smacznego : )

 

 

Komentarzy: 22

  1. kamilka
    29 grudnia 2012 / 20:55

    Pierników i pierniczków nigdy dość:)

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2012 / 21:32

      Kamilka to prawda, wszystko co kojarzy się ze Świętami jest pożądane 🙂

  2. 29 grudnia 2012 / 21:12

    Staropolski zawsze jest przepyszny ! Piękne wykonanie i zapewne Martuniu pysznie smakuje ! 🙂

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2012 / 21:31

      Samantha dziękuję 🙂

  3. 29 grudnia 2012 / 21:34

    To mój ulubiony piernik.
    Nie wyobrażam sobie świąt bez niego:)

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2012 / 22:50

      Sama się dziwię, że trafiłam na niego po raz pierwszy w tym roku 🙂

  4. 30 grudnia 2012 / 12:46

    Nie możesz w komentarzach w podpisie ukrywać linka do tego bloga bo porzucę marzenia o przebiegnięciu półmaratonu na rzecz objadania się tymi smakołykami 😛 Pycha!

    • Marta
      Autor
      30 grudnia 2012 / 14:52

      Na szczęście biegacz może pozwolić sobie na więcej 😀

  5. Ilona
    24 listopada 2015 / 13:07

    Ciasto nastawione, uwielbiam go 🙂

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2015 / 22:28

      Na Święta obowiązkowa pozycja 🙂

  6. asia.k.
    26 listopada 2015 / 2:40

    Najlepszy piernik, już czekam!

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2015 / 12:15

      Szybko minie 🙂

  7. asia.k.
    26 listopada 2015 / 2:42

    ps. nie ujmując nic temu zdjęciu to w porównaniu z tymi, które teraz nam pokazujesz jestem w szoku! cudowne postępy, Twoje fotografie są ujmujące, aż chce się jeść przez internet, gratuluję 🙂

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2015 / 12:15

      Bardzo dziękuję, jest mi ogromnie miło 🙂

  8. Natka
    29 listopada 2015 / 1:56

    Już odliczam do świąt… 🙂

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2015 / 13:39

      Ja też… 😉

  9. Ewa
    15 listopada 2016 / 15:41

    Pyszny klasyk ciasto już nastawione w zeszłym roku zniknął jako pierwszy 🙂

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2016 / 23:25

      O tak ten piernik zawsze robi duże wrażenie 🙂

  10. Olqa
    23 listopada 2017 / 13:29

    Ciasto nastawione kocham ten piernik 🙂

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2017 / 1:29

      Bardzo mi miło 🙂

  11. Monia
    15 listopada 2018 / 17:39

    Przepyszny piekę co roku! Ciasto juz nastawione 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2018 / 1:52

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 21 =