Bardzo lubię naszą tradycję, przygotowywania ciasteczek i mleka dla Świętego Mikołaja ; ) Jako dziecko, wstając rano, szybko biegałam do kuchni sprawdzić, czy Mikołaj nas odwiedził i skorzystał z przygotowanej przekąski ; ) Dotychczas piekliśmy maślane ciasteczka lub Cranberry Noel, tym razem u Dorotuś znalazłam przepis na Speculoos, które do tej pory jadłam tylko w wersji sklepowej ; ) Ciasteczka są bardzo smaczne, wspaniały aromat rozchodził się w domu już podczas pieczenia. Niestety nie mam do nich specjalnej foremki, ale wykorzystałam wykrawaczki otrzymane od sklepu Rossi.pl Sprawdziły się świetnie. Bardzo mnie zauroczyły tym, że dzięki odpowiedniemu nacięciu, ciasteczko możemy później zawiesić na szklance, czy filiżance. Tak przygotowanym wypiekom Mikołaj na pewno się nie oprze ; )
Składniki (na 2 blachy ciasteczek):
- 250 g mąki pszennej
- 140 g cukru muscovado (można zmielić go młynkiem do kawy, aby nie był widoczny po upieczeniu)
- 150 g schłodzonego masła
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 60 ml mleka ( 4 łyżki)
Do mąki dodać cukier oraz przyprawy. Wymieszać. Dodać masło i mleko i zagnieść ciasto, wykorzystałam w tym celu mikser ; ) Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez całą noc.
Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkować na grubość ok. 4-5mm i wykrawać ciasteczka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez 15-20 minut. Studzić na kratce.
Smacznego : )