Kolejny przepis z Kuchni Lidla, który od razu wpadł mi w oko : ) Tym razem przedstawiam Wam pomysł Karola Okrasy w mojej, odrobinę zmienionej odsłonie ; ) Na pewno każdy z Was, już nie raz jadł spaghetti z pulpecikami, ale z tymi dodatkami smakują wyśmienicie. Polecam! : )
Składniki :
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 100 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki świeżej bazylii (posiekanej)
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
- 4 pomidory
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g makaronu spaghetti
- pieprz i sól do smaku
- ser oraz bazylia do dekoracji
- oliwa z oliwek do podsmażenia
Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski wraz z mięsem mielonym. Dodajemy posiekaną bazylię, jajko, musztardę oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy rękoma na jednolitą masę. Smarujemy ręce oliwą i formujemy pulpeciki. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor, a następnie przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Na tej samej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, do czasu aż się zeszklą. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby (gdyby sos był zbyt gęsty) dodajemy odrobinę wody. Do sosu przekładamy pulpety i gotujemy razem przez kilka minut. Na koniec dekorujemy bazylią i posypujemy startym serem.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Smacznego : )