Do tej pory mam ochotę na to spaghetti, gdyż niestety nie udało mi się go spróbować ; ) Z racji tego nie mogę nic powiedzieć na temat jego smaku choć gdy próbowałam odrobinę sosu zapowiadało się bardzo obiecująco ; ) Na pewno ponownie wypróbuję w najbliższym czasie, bo T. był bardzo zadowolony i uważa, że mi również zasmakuje ; )
Składniki :
- 500 g mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1/2 słoika koncentratu pomidorowego
- cukier
- sól, pieprz, 3 ziarenka ziela angielskiego
- zioła prowansalskie, bazylia, oregano
- kilka plasterków sera żółtego
- olej do podsmażenia
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, gdy się zezłoci dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Jednocześnie podsmażamy mięso mielone doprawione solą i pieprzem. Gdy będzie rumiane dodajemy do warzyw i razem smażymy jeszcze przez jakiś czas.
Całość zalewamy wodą, aż do przykrycia warzyw i mięsa, wrzucamy ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Wyjmujemy ziele angielskie, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, bazylię i oregano.
W międzyczasie przygotowujemy makaron i gdy sos będzie gotowy władamy całość do naczynia żaroodpornego układając na wierzchu kilka plasterków sera żółtego.
Zapiekamy w piekarniku do roztopienia się sera.
Szukam jakiegoś fajnego przepisu na peirsi z indyka, może coś masz?
Czas na świąteczne przepisy:)