Nie jestem wielką fanatyczką walentynek, ale każda okazja jest dobra, aby przygotować coś specjalnego dla naszych najbliższych ; ) U nas przyjęła się tradycja, że w ten dzień przyrządzam danie z makaronem, dlatego, że T. jest jego miłośnikiem. Dzisiejsze spaghetti często jemy też bez okazji (bo jest pyszne!), ale wtedy z oszczędności czasu, nie podaję go w ten sposób ; )
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 parówki
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki – Pudliszki
- 300 g przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku + 1/2 łyżki oleju
- bazylia, oregano, pieprz, sól
Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory z puszki wraz z przecierem i mieszamy. Gotujemy przez około 10 – 15 minut, dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy.
Parówki kroimy w małe plasterki i nadziewamy na makaron spaghetti. Gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu makaronu.
Gotowy makaron przekładamy na talerz i formujemy serce, środek wypełniamy pomidorowym sosem. Możemy również dodać świeżą bazylię do smaku.
Smacznego : )