Składniki (dla 2 osób):
- makaron spaghetti w ilości dla 2 osób
- 3 puszki pomidorów (najlepiej już pokrojonych)
- dwa ząbki czosnku, olej do podsmażenia
- ser żółty ok 250 g
- przyprawy: bazylia (dużo!), papryka słodka i ostra, sól, pieprz, vegeta lub kucharek
Na teflonowej patelni rozgrzać olej, wrzucić tam pociachany drobno czosnek. Wlać zawartość puszek pomidorów łącznie z sokiem. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia i tak gotować przez jakiś czas. Kiedy już połowa wody z pomidorów odparuje dodać pierwszą porcję wszystkich przypraw. Gotować dalej.
W tym momencie wrzucić makaron na osolony wrzątek i ugotować go al dente.
Zetrzeć ser na małych oczkach tarki.
Wracamy do sosu. Kiedy woda dalej odparuje dodać ponownie przyprawy do smaku. W moim przypadku było już ok i nie musiałam bardziej przyprawiać.
Na talerzach rozłożyć pierwszą warstwę żółtego sera dalej gotowy odcedzony makaron, ser, sos (który jest gotowy kiedy woda całkowicie odparuje) i znów ser.
Smacznego : )