Spaghetti carbonara należy do dań, które cenię za to, że są nie tylko pyszne, ale przyrządzimy je w zaledwie 15 minut! : ) Odnośnie przygotowania słyszałam wiele sprzecznych informacji, chcoć inspiracją są dla mnie Włochy. Podobno klasyczne spaghetti carbonara nie zawiera śmietany, wyłącznie dużą ilość jajek i parmezanu (tak przyrządza je moja mama). Polecam!!!
Składniki :
- 300 g makaronu spaghetti
- 200 g boczku (surowego, wędzonego)
- 1 mała cebula (opcjonalnie)
- 4 jajka lub żółtka
- 50 g parmezanu
- pieprz
- opcjonalnie: śmietanka 30%
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, do zarumienienia. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Jajka dokładnie wymieszać z parmezanem i pieprzem. (Można również dosolić do smaku, osobiście używam bardzo mało soli, więc wystarcza mi słony smak boczku). Masę jajeczną przelać na patelnię z makaronem i mieszać aż składniki się połączą, a sos lekko zgęstnieje. Posypać startym parmezanem.
Smacznego : )