Spaghetti carbonara należy do dań, które cenię za to, że są nie tylko pyszne, ale przyrządzimy je w zaledwie 15 minut! : ) Odnośnie przygotowania słyszałam wiele sprzecznych informacji, chcoć inspiracją są dla mnie Włochy. Podobno klasyczne spaghetti carbonara nie zawiera śmietany, wyłącznie dużą ilość jajek i parmezanu (tak przyrządza je moja mama). Polecam!!!
Składniki :
- 300 g makaronu spaghetti
- 200 g boczku (surowego, wędzonego)
- 1 mała cebula (opcjonalnie)
- 4 jajka lub żółtka
- 50 g parmezanu
- pieprz
- opcjonalnie: śmietanka 30%
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, do zarumienienia. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Jajka dokładnie wymieszać z parmezanem i pieprzem. (Można również dosolić do smaku, osobiście używam bardzo mało soli, więc wystarcza mi słony smak boczku). Masę jajeczną przelać na patelnię z makaronem i mieszać aż składniki się połączą, a sos lekko zgęstnieje. Posypać startym parmezanem.
Smacznego : )
Wczoraj robiłam carbonarę 🙂 Za każdym razem robię ją w nieco inny sposób. Najczęściej jednak ze śmietaną i jajkiem. Czasem boczek zastępuję kiełbasą.
Autor
Dobrze wykorzystać to, co mamy pod ręką:)
Smaczne, szybkie danie 🙂
Autor
Dokładnie 🙂
Kurcze jeszcze nie robiła:/. Wygląda super i na pewno smaczne:)
Autor
Monika polecam 🙂 bardzo szybkie i pyszne danie 🙂
Uwaga! Do 'spaghetti ALLA carbonara’ nie dodaje sie cebuli!
Autor
Dziękuję za informację 🙂 oryginalnego niestety nie jadłam, ale próbowałam wyczuć składniki we włoskiej restauracji i jestem pewna, że tam cebulę dodawali 🙂 ostatecznie taka wersja bardzo nam smakuje 🙂
Lubie carbonare i czesto zamawiam, ale sama nigdy nie robie, bo sie boje, ze sknocze ze wzgledu wlasnie na te rozbieznosci w przepisach. Tobie ufam, wiec sie przemoge i zrobie sama 🙂
Autor
Agata dziękuję za tak miłe słowa i zaufanie! 🙂 ważne, aby zaufać swoim kubkom smakowym i do nich dostosować swoje modyfikacje 🙂
A u nas właśnie też był taki obiad, a nie zdążyłam wrzucić na bloga 🙂
Autor
To się nazywa dobre zgranie 🙂
też robię na śmietanie:) nieważne czy oryginalna czy nie – ważne że smaczna:)
Autor
Dokładnie tak! Najważniejsze, aby nam smakowalo 😉
Bardzo podoba mi się jak gotujesz, ale ja nie dodałbym ani śmietany, ani cebuli do carbonary. Reszta ok 🙂
Autor
Jak dla mnie bez śmietany też jest ok, ale cebulkę lubię przemycić do wszystkiego, choć wiem, że czasem się nie powinno… 😀
Wyszło pysznie 😊
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Przepyszne danie wszyscy zachwyceni 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Rewelacja szybko i smaczniutko ❤️
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Wyszło pysznie i obiad w 10 minut polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Pychota korzystałam juz z wielu przepisów ale ten wymiata ❤️
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pyszne bardzo polecam!
Autor
Super, że posmakowało 🙂