Na przepis natrafiłam na blogu Kasi T., a ponieważ danie wyglądało apetycznie i bardzo lubię makarony postanowiłam wypróbować. Ciekawym dodatkiem do pomidorowego sosu jest tu … cynamon : ) Pomimo mojej ogromnej sympatii do czerwonej cebuli polecam zredukować jej ilość, bo zdecydowanie dominuje ; )
Składniki :
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 3-4 średnie czerwone cebule (dla mnie wystarczy 1 duża)
- 2 ząbki czosnku
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- oregano, sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka tymianku (można pominąć)
- 1 łyżeczka bazylii (u mnie więcej)
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 garście świeżo startego parmezanu lub innego żółtego sera
- 400 g makaronu
Mięso doprawiamy solą i pieprzem i smażymy dopóki się nie zarumieni. Dodajemy bazylię i tymianek i mieszamy. Cebulę kroimy w drobna kostkę i chwilę podsmażamy, tak aby się zeszkliła.
W oddzielnym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, cały czas mieszając, aby powstała zasmażka. Doprawiamy szczyptą soli i cynamonem. Zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy przecier pomidorowy nadal mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, zeszkloną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodajemy podsmażone mięso. Całość mieszamy i delikatnie miksujemy blenderem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku i podgrzewamy sos.
Tak przygotowany sos podajemy z makaronem ugotowanym al dente, parmezanem oraz świeżym oregano.
Smacznego : )