Site icon marta-gotuje.pl

Spaghetti bolognese

Na przepis natrafiłam na blogu Kasi T., a ponieważ danie wyglądało apetycznie i bardzo lubię makarony postanowiłam wypróbować. Ciekawym dodatkiem do pomidorowego sosu jest tu … cynamon : ) Pomimo mojej ogromnej sympatii do czerwonej cebuli polecam zredukować jej ilość, bo zdecydowanie dominuje ; )



Składniki :

Mięso doprawiamy solą i pieprzem i smażymy dopóki się nie zarumieni. Dodajemy bazylię i tymianek i mieszamy. Cebulę kroimy w drobna kostkę i chwilę podsmażamy, tak aby się zeszkliła.

W oddzielnym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, cały czas mieszając, aby powstała zasmażka. Doprawiamy szczyptą soli i cynamonem. Zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy przecier pomidorowy nadal mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, zeszkloną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodajemy podsmażone mięso. Całość mieszamy i delikatnie miksujemy blenderem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku i podgrzewamy sos.

Tak przygotowany sos podajemy z makaronem ugotowanym al dente, parmezanem oraz świeżym oregano.

Smacznego : )

Exit mobile version