Spaghetti bolognese

Na przepis natrafiłam na blogu Kasi T., a ponieważ danie wyglądało apetycznie i bardzo lubię makarony postanowiłam wypróbować. Ciekawym dodatkiem do pomidorowego sosu jest tu … cynamon : ) Pomimo mojej ogromnej sympatii do czerwonej cebuli polecam zredukować jej ilość, bo zdecydowanie dominuje ; )



Spaghetti bolognese

Składniki :

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 3-4 średnie czerwone cebule (dla mnie wystarczy 1 duża)
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • oregano, sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka tymianku (można pominąć)
  • 1 łyżeczka bazylii (u mnie więcej)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 garście świeżo startego parmezanu lub innego żółtego sera
  • 400 g makaronu

Mięso doprawiamy solą i pieprzem i smażymy dopóki się nie zarumieni. Dodajemy bazylię i tymianek i mieszamy. Cebulę kroimy w drobna kostkę i chwilę podsmażamy, tak aby się zeszkliła.

W oddzielnym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, cały czas mieszając, aby powstała zasmażka. Doprawiamy szczyptą soli i cynamonem. Zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy przecier pomidorowy nadal mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, zeszkloną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodajemy podsmażone mięso. Całość mieszamy i delikatnie miksujemy blenderem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku i podgrzewamy sos.

Tak przygotowany sos podajemy z makaronem ugotowanym al dente, parmezanem oraz świeżym oregano.

Smacznego : )

Komentarzy: 14

  1. 1 lutego 2012 / 13:54

    Uwielbiam…:)Bardzo smacznie wygląda:)

  2. Marta
    Autor
    1 lutego 2012 / 14:08

    Mary fajnie, że znów blogujesz 😉 pozdrawiam

  3. 1 lutego 2012 / 21:36

    tak bardzo lubię sos pomidorowy, że bałabym się dodać do niego cynamon… brawa za odwagę;)

  4. pani_roza
    1 lutego 2012 / 23:01

    No z tym cynamonem tez bym sie bała:) wyprobuje,ale go pomine.

  5. smerfik
    2 lutego 2012 / 0:31

    Dla mnei bomba, wyglada zupelnie jak spageteria z wloskiej kanjpy kolo mnie. moze zamiast zamawiac sam zrobie:)

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2012 / 1:13

      Dziewczyny jak dla mnie cynamon też nie pasował, ale poza tym polecam ; ) Smerfik musisz koniecznie wypróbować!

  6. Lidka
    2 lutego 2012 / 15:41

    Ze swojego doświadczenia polecam, bardzo ale to bardzo – małą łyżeczkę cukru! Koniecznie!cukier dodaje głębi smakowi, świetnie komponuje się z pomidorami! Każdy sos pomidorowy wiele zyska dzięki dodaniu cukru.

  7. Marta
    Autor
    2 lutego 2012 / 16:21

    W takim razie zamiast cynamonu następnym razem dodam cukier 🙂

  8. lila
    2 lutego 2012 / 19:29

    Duzo ludzi zaglada do tuskowny, ale kazdy sie wstydzi rpzynac,hehe, ja etz tam zgaladam;P spagetti wyglada wysmienicie!

  9. 2 lutego 2012 / 20:22

    tak, ja też zawsze do sosu pomidorowego dodaje cukru:)

  10. marghe
    16 listopada 2012 / 2:14

    cynamon podkręca smak sosu. Vide chili con carne.

    A do sosu bolońskiego radzę podawać makaron jajeczny – tagliatelle, fettuccine, pappardelle ..

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2012 / 2:28

      Dzięki za radę 🙂

  11. Asia
    29 marca 2013 / 19:44

    Bravo Lidka i kasia k! Łyżeczka cukru, jesli mniej sosu (przecieru, a raczej ja bym polecała takie w butelce, nie skoncentrowane jak u nas koncentraty..)to pół łyżeczki wystarczy, ale na pół litra przecieru (lub wiecej) to łyżeczka bedzie ok. Ja zawsze wyczuwam jak ktoś NIE doda cukru, nie smakuje mi tak sos jak Z cukrem…Mimo, że końcowy smak jest słonawo-kwaśnawy, ale z cukrem ta kwasność nie jest przesadzona.

  12. Marta
    Autor
    29 marca 2013 / 19:57

    Asiu zgodnie z zaleceniami dziewczyn sprawdziłam i coś jest na rzeczy z tym cukrem 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 + 30 =