Na przepis natrafiłam na blogu Kasi T., a ponieważ danie wyglądało apetycznie i bardzo lubię makarony postanowiłam wypróbować. Ciekawym dodatkiem do pomidorowego sosu jest tu … cynamon : ) Pomimo mojej ogromnej sympatii do czerwonej cebuli polecam zredukować jej ilość, bo zdecydowanie dominuje ; )
Składniki :
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 3-4 średnie czerwone cebule (dla mnie wystarczy 1 duża)
- 2 ząbki czosnku
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- oregano, sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka tymianku (można pominąć)
- 1 łyżeczka bazylii (u mnie więcej)
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 garście świeżo startego parmezanu lub innego żółtego sera
- 400 g makaronu
Mięso doprawiamy solą i pieprzem i smażymy dopóki się nie zarumieni. Dodajemy bazylię i tymianek i mieszamy. Cebulę kroimy w drobna kostkę i chwilę podsmażamy, tak aby się zeszkliła.
W oddzielnym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, cały czas mieszając, aby powstała zasmażka. Doprawiamy szczyptą soli i cynamonem. Zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy przecier pomidorowy nadal mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, zeszkloną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodajemy podsmażone mięso. Całość mieszamy i delikatnie miksujemy blenderem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku i podgrzewamy sos.
Tak przygotowany sos podajemy z makaronem ugotowanym al dente, parmezanem oraz świeżym oregano.
Smacznego : )
Uwielbiam…:)Bardzo smacznie wygląda:)
Autor
Mary fajnie, że znów blogujesz 😉 pozdrawiam
tak bardzo lubię sos pomidorowy, że bałabym się dodać do niego cynamon… brawa za odwagę;)
No z tym cynamonem tez bym sie bała:) wyprobuje,ale go pomine.
Dla mnei bomba, wyglada zupelnie jak spageteria z wloskiej kanjpy kolo mnie. moze zamiast zamawiac sam zrobie:)
Autor
Dziewczyny jak dla mnie cynamon też nie pasował, ale poza tym polecam ; ) Smerfik musisz koniecznie wypróbować!
Ze swojego doświadczenia polecam, bardzo ale to bardzo – małą łyżeczkę cukru! Koniecznie!cukier dodaje głębi smakowi, świetnie komponuje się z pomidorami! Każdy sos pomidorowy wiele zyska dzięki dodaniu cukru.
Autor
W takim razie zamiast cynamonu następnym razem dodam cukier 🙂
Duzo ludzi zaglada do tuskowny, ale kazdy sie wstydzi rpzynac,hehe, ja etz tam zgaladam;P spagetti wyglada wysmienicie!
tak, ja też zawsze do sosu pomidorowego dodaje cukru:)
cynamon podkręca smak sosu. Vide chili con carne.
A do sosu bolońskiego radzę podawać makaron jajeczny – tagliatelle, fettuccine, pappardelle ..
Autor
Dzięki za radę 🙂
Bravo Lidka i kasia k! Łyżeczka cukru, jesli mniej sosu (przecieru, a raczej ja bym polecała takie w butelce, nie skoncentrowane jak u nas koncentraty..)to pół łyżeczki wystarczy, ale na pół litra przecieru (lub wiecej) to łyżeczka bedzie ok. Ja zawsze wyczuwam jak ktoś NIE doda cukru, nie smakuje mi tak sos jak Z cukrem…Mimo, że końcowy smak jest słonawo-kwaśnawy, ale z cukrem ta kwasność nie jest przesadzona.
Autor
Asiu zgodnie z zaleceniami dziewczyn sprawdziłam i coś jest na rzeczy z tym cukrem 😀