Makron króluje obecnie w naszej kuchni, pomimo mojej wielkiej sympatii do ziemniaków w każdej postaci ; ) Bardzo chętnie próbuję wszystkie nieznane mi odmiany i kształty makaronu ; ) Sporo jednak prawdy w tym, że jemy oczami i jak zobaczyłam makaron trójkolorowy, wiedziałam, że nam zasmakuje : ) Zgodnie z Waszymi poradami, zaczęłam ostatnio dodawać odrobinę cukru do pomidorowego sosu i rzeczywiście jest jeszcze pyszniejszy : ) Polecam!
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 przecier pomidorowy
- bazylia, oregano, sól, pieprz, łyżeczka cukru
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- ser feta do smaku (u mnie 1/2 opakowania)
- 250 g trójkolorowego makaronu (u mnie Route tricolore z lidla ; )
Pomidory z puszki wraz z przecierem pomidorowym przekładamy na patelnię/ garnek i mieszamy. Podgrzewamy przez kilkanaście minut, aż woda z pomidorów trochę odparuje (ok. 15 minut). Następnie dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do pomidorowego sosu dodajemy kawałki odsączonego tuńczyka z puszki i mieszamy. Makron przekładamy do miseczek, polewamy pomidorowym sosem, dodajemy pokrojony w kostkę ser feta do smaku.
Smacznego : )