Sos pomidorowy z serem feta, czyli obiad, który robi się prawie sam, na pewno wyląduje na liście Waszych ulubionych. Bardzo prosty, aromatyczny sos z pieczonych pomidorów z ziołami i serem feta, przypomina mi beztroskie, greckie wakacje, gdzie podobne lokalne danie było naszym hitem. Zamiast makaronu sos podawany był na pysznej grzance z ciemnego chleba, więc jeśli zostanie Wam go trochę z obiadu, koniecznie wypróbujcie również taką wersję : ) Polecam!!!
Składniki:
- 2 puszki włoskich pomidorów (u mnie jedna puszka krojonych, druga z całymi pomidorami)*
- 1/4 szklanki oliwy
- 200 g sera feta
- ulubione zioła (np. włoskie, bazylia, oregano), pieprz
- 300-400 g makaronu do podania
- opcjonalnie: czarne oliwki
Pomidory, oliwę i ser feta umieścić w naczyniu żaroodpornym. Obficie posypać ziołami, doprawić pieprzem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 35 minut. Wyjąć, rozdrobnić widelcem (my lubimy czuć niewielkie kawałki sera i pomidorów). Makaron ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z sosem.
Smacznego!
*Uwagi:
W sezonie 2-3 kg świeżych pomidorów pozbawionych gniazd nasiennych.
Do sosu nie dodaję soli, dzięki czemu sos jest ziołowy, słodki od dojrzałych pomidorów i delikatnie słony od sera. Jeśli jednak jesteście przyzwyczajeni do mocno słonej kuchni najlepiej spróbować sos przed wymieszaniem z makaronem i ewentualnie doprawić do smaku.
Przepis źródłowy od Paulina