Sos pomidorowy z serem feta, czyli obiad, który robi się prawie sam, na pewno wyląduje na liście Waszych ulubionych. Bardzo prosty, aromatyczny sos z pieczonych pomidorów z ziołami i serem feta, przypomina mi beztroskie, greckie wakacje, gdzie podobne lokalne danie było naszym hitem. Zamiast makaronu sos podawany był na pysznej grzance z ciemnego chleba, więc jeśli zostanie Wam go trochę z obiadu, koniecznie wypróbujcie również taką wersję : ) Polecam!!!
Składniki:
- 2 puszki włoskich pomidorów (u mnie jedna puszka krojonych, druga z całymi pomidorami)*
- 1/4 szklanki oliwy
- 200 g sera feta
- ulubione zioła (np. włoskie, bazylia, oregano), pieprz
- 300-400 g makaronu do podania
- opcjonalnie: czarne oliwki
Pomidory, oliwę i ser feta umieścić w naczyniu żaroodpornym. Obficie posypać ziołami, doprawić pieprzem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 35 minut. Wyjąć, rozdrobnić widelcem (my lubimy czuć niewielkie kawałki sera i pomidorów). Makaron ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z sosem.
Smacznego!
*Uwagi:
W sezonie 2-3 kg świeżych pomidorów pozbawionych gniazd nasiennych.
Do sosu nie dodaję soli, dzięki czemu sos jest ziołowy, słodki od dojrzałych pomidorów i delikatnie słony od sera. Jeśli jednak jesteście przyzwyczajeni do mocno słonej kuchni najlepiej spróbować sos przed wymieszaniem z makaronem i ewentualnie doprawić do smaku.
Przepis źródłowy od Paulina
OMG ❤️ to musi być pyszne !!!
Autor
Oj tak!
Super pomysł a jak pysznie się prezentuje 🥰
Autor
Dziękuję i polecam, danie jest pyszne i nie wymaga żadnych nakładów sił i trudno dostępnych produktów 🙂
Genialne ❤ Tak pyszne, że trzeba szybko powtórzyć 😉
Autor
Dokładnie, to danie wchodzi do stałego menu 🙂 Polecam też na grzankach z ciemnego chleba z bazylią, rewelacja 🙂
Kocham Grecję i to danie !!! na wyspach podają to z lokalnym serem który jest podobny do fety ale równiez smaczny choć pojęcia nie mam jak się nazywa 🙂
Autor
O tak, dla mnie to też smak wakacji 🙂 Takie proste dania są najsmaczniejsze 🙂
Super na pewno zrobię 🙂
Autor
Polecam 🙂
Pyszności u Ciebie jak zawsze 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Jakie to jest dobre!!! zrobię na pewno ponownie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Rewelacja 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Pychotka świeżo i lekko idealny obiadek dzieki 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Nam ta potrawa niestety nie smakowała. Bez smaku, nie słona, cierpka. My raczej lubimy dobrze przyprawione jedzenie. Wyglada ładnie na talerzu pozatym nic specjalnego. Ale mam jeszcze kilka Pani przepisów do wypróbowania.
Autor
Rozumiem 🙂 U nas to jedno z ulubionych dań, duża ilość ziół i słoność sera w zupełności wystarczają, ale jeśli ktoś używa sporo soli na co dzień to może być za mało. Warto wtedy doprawić wg własnego uznania 🙂 Mam nadzieję, że inne przepisy bardziej przypadną do gustu 😀
Rewelacyjne danie 🙂 to nasz obiad ratunkowy kiedy nie ma czasu a znajomi prawie dzwonią do drzwi i jestem spokojna, że zawsze każdemu smakuje 🙂
Autor
Miło mi, że tak przypadło do gustu 🙂
Super danie polecam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Przepyszne to i weszło na stałe do repertuaru obiadów polecam szybko i na temat 👍
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Pycha ❤️
Autor
🙂 🙂 🙂
Super obiad dziękuję rodzinka zachwycona 😁
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Czy mozna odgrzać na drugi dzień?
Autor
Tak, ale wtedy najlepiej nie mieszać od razu całego sosu z makaronem, tylko do części, która nam zostanie dodać świeżo ugotowany 🙂
Zrobiłam raz i przepis wylądował na stałe w menu, bardzo szybko się robi jak nie ma weny to idealne, nie za ciężkie.
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Fajne, lekkie polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało, pozdrawiam 🙂