Obłędna zupa pomidorowa z dodatkiem soczewicy, bardzo sycąca i prosta do przygotowania. Świetnie sprawdzi się na początek przygody z niedocenianą soczewicą. Pysznie i zdrowo, czyli najlepsze połączenie : ) Przepis z najnowszej książki M. Dymek, która zapowiada się rewelacyjnie. Polecam!!!
Składniki (ok. 6 porcji):
- 1 cebula
- 1 średnia marchewka
- 2 łyżki oleju
- szczypta cynamonu
- szczypta chili
- 200 g czerwonej soczewicy (1 szklanka)
- 690 g passaty pomidorowej (1 duża butelka)
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
- 2-3 gałązki koperku
- sól, pieprz
Cebulę przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki, marchewkę w grube plastry. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i marchewkę i smażyć 3-4 minuty, aż będzie przezroczysta.
Soczewicę wsypać do miski, zalać wodą, porządnie wypłukać, czynność powtórzyć. To ważne, ponieważ soczewica, podobnie jak ryż, może się pienić i kipieć, opłukana gotuje się spokojnie.
Kiedy cebula będzie szklista, dorzucić do garnka szczyptę cynamonu i chilli, wymieszać, dodać opłukaną soczewicę, passatę pomidorową, bulion, koperek, sporo soli i pieprzu.
Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez 20-25 minut, aż soczewica zmięknie. Kiedy całkiem się rozpadnie, wyłowić i wyrzucić koperek, a zupę zblendować. (Aby zupa była bardzo gładka warto przelać sporą część płynu do innego garnka i zacząć od blendowania warzyw z niewielką ilością zupy, stopniowo dolewając odlany płyn).
Smacznego!
Inspiracja M.Dymek „Jadłonomia po polsku”