Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą

Kolejny przepis podpatrzony u Pascala ; ) Na takie połączenie sama bym raczej nie wpadła, zwłaszcza, że nie jestem miłośniczką szpinaku i mascarpone… To danie zupełnie mnie jednak zaskoczyło (pozytywnie oczywiście) i bardzo chętnie do niego wracam. W krótkim czasie można przygotować prawdziwą ucztę ; ) Polecam!


Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 500 g schabu
  • sól, pieprz
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 200 g suszonej szynki wieprzowej
  • 250 g ciecierzycy z puszki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 150 g serka mascarpone

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, przełożyć umyty szpinak, dodać odrobinę soli. Smażyć mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Podsmażony szpinak odcedzić za pomocą durszlaka. Schab pokroić w kostkę (ok. 3×3 cm), doprawić solą i pieprzem.

Patelnię, na której smażyliśmy szpinak, przetrzeć papierowym ręcznikiem i podgrzać na niej olej rzepakowy. Na rozgrzany olej przełożyć kawałki schabu i podsmażać je na dużym ogniu przez ok. 5 minut. Do mięsa dodać drobno posiekany czosnek, listek laurowy, suszony tymianek oraz pieprz cayenne. Całość dokładnie wymieszać.

Do tak przygotowanego mięsa dodać pokrojony w kostkę seler naciowy (posiekane liście odstawić na bok). Całość smażyć kolejne 5 minut. Dodać szynkę pokrojoną w paski. Wymieszać i dodać odcedzoną ciecierzycę z puszki.

Szpinak wycisnąć na płóciennym ręczniku, tak aby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie drobno posiekać. Dodać do patelni z mięsem i pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Następnie patelnię zdjąć z ognia i do podsmażonych składników dodać serek mascarpone. Delikatnie wymieszać, tak aby serek się całkowicie rozpuścił. Na koniec dodać posiekane liście selera naciowego wraz z posiekanymi listkami bazylii i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego : )

Komentarzy: 18

    • Marta
      Autor
      13 sierpnia 2014 / 2:47

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  1. amela
    12 sierpnia 2014 / 15:34

    Wygląda bosko, chętnie bym zjadła porcyjkę 🙂

    • Marta
      Autor
      13 sierpnia 2014 / 10:51

      Proszę się częstować 🙂

  2. 12 sierpnia 2014 / 20:31

    ciekawy przepis na mięsko 🙂 szpinak bardzo lubię, a dzięki serkowi danie musi być fajnie kremowe 🙂

    • Marta
      Autor
      13 sierpnia 2014 / 10:51

      Ja się właśnie dodatku serka obawiałam, bo zazwyczaj używam go w wypiekach, ale sprawdził się świetnie 🙂

  3. 14 sierpnia 2014 / 21:05

    yaaaaa, wyszło jak zwykle pięknie, pewnie i niebo w gębie….!
    fajne naczynia, tak btw;p

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2014 / 14:37

      Dzięki! 🙂 rzeczywiście było pycha 😀 a naczynia z biedronki :):)

  4. 18 sierpnia 2014 / 12:31

    A ja szpinak uwielbiam w każdej postaci, polecam dodanie sera typu rokpol 🙂 Pycha!

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2014 / 14:36

      Dziękuję za poradę, na pewno wypróbuję 🙂

  5. 19 sierpnia 2014 / 21:53

    Mmm.. smakowicie ! Bardzo ładne zdjęcie – wyraziste 🙂
    Jak chcesz możesz do mnie zajrzeć ale ja dopiero zaczynam:)

    • Marta
      Autor
      25 sierpnia 2014 / 15:42

      Bardzo dziękuję i chętnie zajrzę 🙂 pozdrawiam 🙂

  6. 13 października 2014 / 23:22

    zrobiłam w wersji trochę uboższej, pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      14 października 2014 / 9:21

      Super, bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂

  7. MiNiA
    10 stycznia 2016 / 2:23

    Pycha!!!

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2016 / 2:44

      Super, że smakowała 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2017 / 23:16

      Odsyłam do wprowadzenia 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 3 =