Ciasto z kremem kajmakowym i chrupiącym, prażonym słonecznikiem w karmelu to prawdziwy rarytas dla wszystkich łasuchów : ) Wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania, a smak wynagradza czas spędzony w kuchni. Herbatniki nasączone alkoholem przełamują słodycz ciasta, ale jeśli chcecie podać je również wśród dziecięcego grona proponuję zastąpić ciastka drugim blatem czekoladowego biszkoptu. Polecam!!
Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 23×33 cm):
- 4 jajka (wielkość L)
- 130 g cukru
- 130 g mąki pszennej tortowej
- 25 g ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
Do nasączenia:
- 1/2 szklanki zaparzonej kawy
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Ubita piana powinna być gładka i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony. Dodać żółtka, krótko zmiksować. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając szpatułką. Na koniec dodać olej, delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 165 C (góra-dół) przez ok 30-40 minut do suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić i nasączyć kawą.
Składniki na krem:
- 1 puszka masy kajmakowej (temp. pokojowa)
- 260 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 4 łyżki mleka
- 300 g łuskanego słonecznika
- 50 ml wódki
- 200 g herbatników
60g masła roztopić, dodać cukier, mleko i słonecznik. Zagotować i często mieszając gotować na średnim ogniu do czasu, aż płyn odparuje (ok. 15 minut). Po tym czasie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 10 minut do czasu aż będzie jasnozłoty. Uwaga, aby słonecznik zbyt mocno się nie przypiekł, ponieważ będzie gorzki! Przestudzić, a następnie podzielić na mniejsze kawałki. Pozostałe masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Łyżka po łyżce dodawać masę kajmakową, cały czas miksując. Następnie do kremu przełożyć 2/3 uprażonego słonecznika i delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na upieczony i naponczowany biszkopt, wyrównać. Na wierzchu ułożyć herbatniki i nasączyć je wódką.
Składniki na polewę:
- 8 łyżek wody
- 8 łyżek cukru trzcinowego
- 80 g masła
- 3 łyżki ciemnego kakao
Wszystkie składniki przełożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia, a następnie na średnim ogniu gotować do czasu, aż polewa trochę zgęstnieje (ok. 5 minut). Zdjąć z ognia, przestudzić. Przełożyć na herbatniki, posypać pozostałym słonecznikiem.
Smacznego!