Niestety często brakuje u nas w domu pieczywa ; ) Pomimo, iż wiele się słyszy, że chleb, a tym bardziej bułki są niezdrowe (zwłaszcza te pszenne ; p ), nie wyobrażam sobie śniadania bez nich! ; ) Całe szczęście, że przeważnie w niedzielny wieczór, gdzie o pieczywo jest trudno, pozostaje mi możliwość domowych wypieków. Bułeczki zachęciły mnie ze względu na swój słodki posmak i kruszankę! Jeśli tylko lubicie chałkę, na pewno również one Wam posmakują.
- 1/2 kg mąki
- 40 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- 6 łyżek cukru
- kruszanka (5 łyżek cukru + 50 g masła + 100 g mąki)
Mąkę przesiać, dodać cukier. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem odrobiny cukru i masła. Jajko rozbełtać i połączyć z resztą składników. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Jeśli korzystacie z maszyny do wypieku chleba, wszystkie składniki włożyć do formy i wybrać program do wyrabiania ciasta.
Z gotowego ciasta formować małe kulki i układać na blasze, posypując kruszanką. Piec w temp. 190 C przez ok. 25 min.
Smacznego : )