Kolejny wypiek w domowej piekarni ; ) Tym razem zdecydowałam się na słodki chlebek. Być może sama nazwa słodki sprawiła, że smakował mi bardziej niż poprzednio wypiekana bagietka… Chleb długo trzymał świeżość i pomimo swojej nazwy pasowały do niego również wytrawne dodatki.
- 300 ml mleka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek cukru
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka drożdży w proszku
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do wypiekania chleba i wybrać program do wypieku słodkiego chleba. Dla osób, które nie posiadają maszyny do wypieku chleba mogę udzielić wskazówek znalezionych w książce, z której otrzymałam przepis tzn. czas wyrabiania ciasta to ok. 2 godz. w temp. ok 30 C, natomiast czas pieczenia to 3 godz. 25 min. w temp. 135 C.
Smacznego : )
Zapraszam do mnie z tym chlebkiem!!!:)
Pyszne to jest.
Idealna skórka, tez lubie slodkie pieczywo!!!:)
Dzięki, mam taką maszynę, więc mi się Twój przepis przyda. Mam też identyczny przepis, tylko zamiast mleka jest woda i mniej cukru, wtedy ma się taki lekki, pszenny chleb, ale raczej neutralny w smaku, tak zwany chleb włoski. Teraz czas na słodką wersję. Pozdrawiam 🙂
Witam.Rewelacyjna strona,warto tu zaglądać.