Śliwkowe crumble, czyli śliwki pod pekanową kruszonką wg Nigelli

Jest to chyba najszybszy i najprostszy deser jaki możemy przygotować, a do tego tak niesamowicie smaczny! : ) Nie wiem jak to bywało u Was, ale ja nadal pamiętam niezadowolenie mamy, kiedy przygotowana przez nią kruszonka do ciasta drożdżowego, znikała w zaskakującym tempie i to jeszcze przed włożeniem placka do piekarnika : ) Po dziś dzień lubię ją wyjadać na surowo, choć w towarzystwie owoców, po upieczeniu nadal jest pyszna. Ta z przepisu Nigelli jest moim zdaniem idealna! Polecam : )


Składniki na wypełnienie:

  • 1 kg śliwek
  • 20 g masła plus trochę do natłuszczenia formy
  • 1-2 łyżki jasnego cukru muscovado (ew. może być zwykły) zależnie od kwaśności owoców
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Piekarnik rozgrzewamy do 190 C. Śliwki kroimy na połówki, wyjmujemy pestki. Układamy w wysmarowanym masłem, naczyniu żaroodpornym, rozcięciem do góry. Kładziemy na nich kawałeczki masła i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min. Po upieczeniu odlewamy trochę soku i łączymy go ze skrobią kukurydzianą (u mnie soku było tak mało, że ten etap pominęłam: ) Mieszamy na pastę i łączymy ze śliwkami.

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g zimnego masła
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 200 g drobno posiekanych orzechów pekan lub włoskich

Masło rozcieramy palcami z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i orzechy i ponownie ugniatamy. Mogą zrobić się większe grudki.

Tak przygotowaną kruszonką posypujemy przygotowane wcześniej śliwki, dociskając ją lekko przy ścianach naczynia. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 25 minut.

Smacznego : )

 

 

Komentarzy: 13

  1. 16 września 2012 / 15:03

    też dzisiaj robiłam crumble 🙂

  2. 16 września 2012 / 18:32

    Super wyszło, na pewno równie dobrze smakowało

  3. Marta
    Autor
    16 września 2012 / 20:58

    Monik i PL polecam ! 🙂 Klaudia – co za zbieg okoliczności, pozdrawiam 🙂

  4. franz
    17 września 2012 / 21:32

    sezon na śliwki czas zacząć, zdecydowanie!

  5. 19 września 2012 / 21:05

    Ze śliwkami musi smakować bosko ! Wspaniałe smaki !

  6. Marta
    Autor
    4 listopada 2012 / 11:17

    O tak śliwki pasowały idealnie 🙂

  7. Paulina
    11 listopada 2012 / 22:13

    czy śliwki trzeba odbierać czy od razu ze skórką? :>

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2012 / 22:21

      Ze skórką, wystarczy umyć 😀

  8. Paulina
    15 listopada 2012 / 22:07

    jeszcze jedno pytanie: można to zrobić w zwykłej blaszce? :>

  9. Marta
    Autor
    15 listopada 2012 / 22:14

    Pewnie 🙂

  10. Paulina
    15 listopada 2012 / 22:17

    dzięki wielkie za odpowiedzi 🙂 idę w końcu sobie zrobić crumble 🙂 🙂

  11. Marta
    Autor
    15 listopada 2012 / 22:23

    Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 13 =