Owoce pod kruszonką to jeden z najszybszych deserów na świecie i do jego przygotowania nie są potrzebne wielkie zdolności kulinarne. Ten wypiek po prostu nie może się nie udać. Jeśli nagle nachodzi nas ochota na coś dobrego jest to nasz pewniak ze względu na to, że składniki są zawsze pod ręką, a jego przyrządzenie trwa kilka chwil : ) Dzisiejsza wersja idealnie wpasowuje się w jesienny klimat, pochodzi z książki Ani Starmach „Pyszne na słodko”, której premiera będzie już jutro. Jeśli macie ochotę zapoznać się z tym zbiorem najlepszych słodkości w jednym tomie przygotowałam dla Was szybki konkurs.
Aby wygrać, wystarczy odpowiedzieć na pytanie: Jaki jest Wasz ulubiony wypiek?
Ponieważ o gustach się nie dyskutuje i na pewno każdy z Was ma swoje ukochane, niepowtarzalne, najsłodsze przysmaki, wśród wszystkich nadesłanych odpowiedzi wylosuję 4 zwycięzców. Konkurs trwa do 10 listopada, swoje odpowiedzi możecie również zostawiać na moim instagramie oraz facebookowym profilu, co może zwiększyć szanse na wygraną, ponieważ wszystkie odpowiedzi są brane pod uwagę ; ) Powodzenia!
- 1 kg dojrzałych śliwek
- 100 g mąki pszennej
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 70 g brązowego cukru
- duża szczypta cynamonu
- duża szczypta kardamonu
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 C. Śliwki umyć, przekroić na pół i pozbawić pestek. Orzechy włoskie zmiksować blenderem na drobny pył. Dodać mąkę, masło, cukier, cynamon i kardamon. Wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Owoce przełożyć do małych żaroodpornych foremek, dodać kruszonkę, wstawić do piekarnika na 20 minut. Podawać gorące.
Smacznego : )
Muffinki z nutellą i orzechami!
a ja lubię muffinki bananowe z orzechami, o.
Sernikobrownies z malinami 🙂
Na każdą okazję i bez okazji najchętniej piekę jabłkową tartę z kruszonką >.<
Klasycznie murzynek 🙂
Placek z jabłek i włoskich orzechów, bardzo prosty do zrobienia 🙂
sernik z brzoskwiniami
lodowiec
Moimi ulubionymi wypiekami są wypieki na twarzy mojej żony, gdy podziękuję jej za to, że przygotuje mi coś pysznego.
Kokosanki
Beza!
Tort orzechowy
Moim ulubionym wypiekiem jest szarlotka na kruchym spodzie z warstwą bezy
Uwielbiam klasyczną struclę makową
Sernik z brzoskwiniami
KARPATKA
Szarlotka! Zdecydowanie 🙂
Najlepszym smakołykiem na świecie jest Sernik w każdej postaci. 😉
Nie mam bladego pojęcia jak nazywają się ciasta, które przygotowuje moja babcia, ale każde z nich jest przepyszne, fantazyjne, wielowarstwowe, rozpływające się w ustach, a więc moje ulubione ciasto to babcine ciasto!
ciasto marchewkowe z kremem <3
Szarlotka mojej mamy albo sernik babci! najwyraźniej zdolności kulinarne są dziedziczne 🙂
Sernik gotowany z galaretką i owocami.
Biszkopt kakaowy przekładany musem z Nutelli! Z polewą czekoladową oczywiście! 🙂
Jestem strasznym łasuchem, więc uwielbiam każdy rodzaj słodkości jednak mam swój numer jeden. Jest to tradycyjny sernik ze skórką pomarańczy. W szczególności ten który przyrządza moja babcia. Moim zdaniem żadne najdroższe ciasto z cukierni nie równa się z domowym wypiekiem, w które wkłada się własne serce.
Tarta snickers. Pomyślałam o niej i muszę ją zrobić! Pędzę do kuchni.
A ja uwielbiam babeczki i ciasta czekoladowe. Najlepiej z polewą czekoladową i masą z kawałkami czekolady. Idealne na jesienne wieczory
Szarlotka na cieplo z sosem karmelowym i lodami waniliowymi…mniam
Racuszki z jabłkami. Uwielbiam 😀 Przedwczoraj je robiłam i przedwczoraj zostały zjedzone. Zawsze obtaczam w cieście moje jesienne jabłka z ogrodu, przez co czuć intensywny smak i aromat jabłek w racuszkach. Polecam 😀
Pozdrawiam 😀
Mój ulubiony wypiek to znikające w tempie blyskawicy rogaliki drożdżowe z marmolada i specjalnym składnikiem. Owym tajemniczym dodatkiem jest niezastąpiona pomoc mojej 4ro letniej córki! 🙂
Jabłecznik mojej Babci! Obłędnie dobry!
Ulubiony to przede wszystkim wykonywany w domu. Kiedy komponujemy składniki, a następnie samodzielnie, bądź z członkami rodziny przygotowujemy go, bawiąc się przy tym niesamowicie. A potem zerkamy ukradkiem jak rośnie w piekarniku i przedreptujac nogami nie możemy się oprzeć, przed zjedzeniem chociaż kawałka jeszcze ciepłego i pachnącego wypieku.
A dziś marzy mi się makowiec, taki mokry w środku, z orzeszkami i lukrem na wierzchu, ah 🙂
Ulubiony wypiek to tarta orzechowa z pierzynką z bitej śmietany!!! <3
Orzechowiec z Gryzonii:)
Czekoladowe, a w sumie to karobowe, babeczki z fasoli wg przepisu http://aktywnezywienie.blogspot.com/2015/11/czekoladowe-babeczki-z-fasoli.html
Moim ulubionym wypiekiem jest sernik z rosą w wykonaniu mojej mamy (mi nigdy taki nie wyjdzie chociaż z tego samego przepisu robię 😉 )
Mój ulubiony wypiek to ciasto marchewkowe z bakaliami i pyszną białą polewą. Nie mam po nim wyrzutów sumienia, bo przecież marchewka to samo zdrowie 🙂
Mój ulubiony wypiek? hmm ciężkie pytanie, bo obok mojej ukochanej szarlotki, która o tej porze roku jest najlepsza, uwielbiam smaki kokosowe. Stąd jako ulubiony wypiek typuję tartę z kremem kokosowym (a’la bounty). Czekoladowe ciasto kruche dopełnia boski kokosowy krem, a całość wieńczy polewa czekoladowa. Istne cudo! 🙂 Mam do niej słabość.
Piernik 🙂
Moim ulubionym wypiekiem jest kaszak . Ciasto szybkie do zrobienia i łatwe w przygotowaniu . Wyśmienite do kawy na niedzielne spotkanie .
Składniki:
– 1 szklanka kaszy manny
– 1 szklanka cukru
– 3 łyżki kakao
– 3 szklanki mleka
– 3/4 margaryny
– herbatniki na dwie warstwy
Wszystkie kakao mieszamy z odrobina mleka . Pozostałe mleko gotujemy z margaryna,cukrem,kasza manna. Gdy masa zacznie się gotować wlewamy wcześniej rozmieszane kakao z mlekiem. Zagotowujemy .Gotowa masę przelewamy do naszykowanej blaszki wyłożonej herbatnikami . Przekrywamy druga warstwa herbatników . Odstawiamy do wystygnięcia na 3 godziny .
Moim ulubionym wypiekiem jest ciasto o słodkiej nazwie ,,pocałunek mężczyzny,,.Ciasto na kruchym miodowym cieście przekładane kremem , a na górze masa kajmakowa z orzechami 😉
Sernik! Pieczony, bez pieczenia, waniliowy, cytrynowy, czekoladowy – każdy! <3
Biała Pavlova z malinami i borówkami:-)
Pozdrawiam
Aneta
Tiramisu!
Karpatka 🙂 Kocham <3
Kiedy wyniki?
Autor
Wyniki są już na blogu: http://www.marta-gotuje.pl/czekoladowe-szyszki-ryzowe-i-wyniki-konkursu-pyszne-na-slodko/ 🙂
Makowiec z proporcjami maku do ciasta 1000000:1 🙂
Doszła wygrana:) Książka wspaniała, mnóstwo pysznych nietrudnych do zrobienia słodkości. Teraz tylko testować i delektować się tymi smakołykami:) DZIĘKUJĘ!!! 🙂
P. S. Chwyciłam się za głowę jak zobaczyłam ilu było chętnych na tą wygraną 😉
Autor
Świetnie, że się podoba! Chyba można zacząć grać w jakieś gry losowe 😉
Hi hi…brzmi zachęcająco. Wezmę to pod uwagę 🙂 Tymczasem robię listę zakupów na weekendowe pieczenie 🙂 Oczywiście ciasto z Twojego bloga 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło 🙂 a weekendowa lista zakupów jeszcze przede mną… 😀
Muszę wypróbować 🙂
Autor
Koniecznie, pycha 🙂
Śliwki po orzechową kruszonką nie tylko pysznie wyglądają, one tak samo pysznie smakują:) Prawdziwie jesienny deser:)
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂