Śliwki pod orzechową kruszonką + Konkurs

Owoce pod kruszonką to jeden z najszybszych deserów na świecie i do jego przygotowania nie są potrzebne wielkie zdolności kulinarne. Ten wypiek po prostu nie może się nie udać. Jeśli nagle nachodzi nas ochota na coś dobrego jest to nasz pewniak ze względu na to, że składniki są zawsze pod ręką, a jego przyrządzenie trwa kilka chwil : ) Dzisiejsza wersja idealnie wpasowuje się w jesienny klimat, pochodzi z książki Ani Starmach „Pyszne na słodko”, której premiera będzie już jutro. Jeśli macie ochotę zapoznać się z tym zbiorem najlepszych słodkości w jednym tomie przygotowałam dla Was szybki konkurs.

Aby wygrać, wystarczy odpowiedzieć na pytanie: Jaki jest Wasz ulubiony wypiek?

Ponieważ o gustach się nie dyskutuje i na pewno każdy z Was ma swoje ukochane, niepowtarzalne, najsłodsze przysmaki, wśród wszystkich nadesłanych odpowiedzi wylosuję 4 zwycięzców. Konkurs trwa do 10 listopada, swoje odpowiedzi możecie również zostawiać na moim instagramie oraz facebookowym profilu, co może zwiększyć szanse na wygraną, ponieważ wszystkie odpowiedzi są brane pod uwagę ; ) Powodzenia!


śliwki pod orzechową kruszonką

Składniki (4 sztuki):
  • 1 kg dojrzałych śliwek
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 70 g brązowego cukru
  • duża szczypta cynamonu
  • duża szczypta kardamonu

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 C. Śliwki umyć, przekroić na pół i pozbawić pestek. Orzechy włoskie zmiksować blenderem na drobny pył. Dodać mąkę, masło, cukier, cynamon i kardamon. Wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Owoce przełożyć do małych żaroodpornych foremek, dodać kruszonkę, wstawić do piekarnika na 20 minut. Podawać gorące.

Smacznego : )


Śliwki pod kruszonką


pyszne na słodko anna starmach


Śliwki pod kruszoną ania starmach

Komentarzy: 208

  1. Monika
    3 listopada 2015 / 14:36

    Ubóstwiam jabłka zapiekane pod kruszonką! Szybkie, łatwe i najpyszniejsze, bo wychodzi spod rąk mojego narzeczonego 🙂

  2. 3 listopada 2015 / 15:00

    Mój jesienny numer jeden do szarlotka sypana z kaszy manny koniecznie na cieplo z lodami waniliowymi. Jest blyskawiczna w przygotowaniu i bezkonkurencyjnie poprawia nastrój 🙂

  3. Isia
    3 listopada 2015 / 15:15

    Ooo to musi być pyszne <3

  4. Paulina
    3 listopada 2015 / 15:31

    Nie ma nic bardziej cudownego jak ciasto czekoladowo orzechowe. Doskonale wpływa na samopoczucie, a do tego aż chce się po nim uczyć, czy pracować – w końcu orzechy i czekolada idealnie wpływają na pracę mózgu! Duet doskonały!

  5. fiestahavana
    3 listopada 2015 / 16:38

    Zdecydowanym faworytem są ciastka PASTEL DE NATA 🙂 Mogę jeść w nieskończoność, zwłaszcza gdy są jeszcze ciepłe. Polecam!

  6. Magda
    3 listopada 2015 / 18:08

    Uwielbiam Napoleonki chociaż sama niestety nie potrafię ich upiec. Kruche i delikatne ciasto francuskie nadziane puszystym i słodkim kremem to zdecydowanie to co uwielbiam zawsze i wszędzie 🙂

  7. 3 listopada 2015 / 21:26

    Tylko tyle?
    No to taak, kocham owoce pod kruszonką, jabłka, śliwki i maliny.
    Kruszonka może być ta niby zwyczajna, ale może też być z czymś, z chilli na przykład, z płatkami owsianymi i bułką tartą….kiedyś podpatrzyłam taką u mojego ulubieńca Nigela Slatera <3
    Uwielbiam też ciasto na maślance z owocami i kruszonką właśnie, często je pokazuję u mnie na insta, jest wybitnie proste i smaczne!! I to są te wypieki, które królują u mnie non toper 😀
    Najprościej, najlepiej, taką zasadę wyznaję 😀

    Pozdrawiam serdecznie <3

  8. Ania
    3 listopada 2015 / 21:57

    Mój ulubiony wypiek – ostatnio – to ciasto na kruchym spodzie, pokryte galaretką z malinami, na malinach zasiada kremówka ze serkiem mascarpone i wanilią, całość przykryte bezą z płatkami migdałów…pyszne, słodycz bezy przełamana malinami z galaretką i połączona masą z mascarpone…mmm rozpływa się w ustach

  9. Kinga M-Ł
    3 listopada 2015 / 22:39

    Uwielbiam wypieki 🙂 Robię je na słodko, słono, wykorzystuję owoce, warzywa i „chwasty”.
    Jednak nic nie równa się z babciną szarlotką… z jabłek zbieranych przez dziadka we własnym sadku. To, czego nie przygotowuję sama zwykle lepiej mi smakuje. Natomiast przy szarlotce z kruszonką, przygotowywaną od lat z naturalnych składników, na prawdziwym maśle… nic nie może się równać 🙂
    Tej kruszonki używam także do zapiekania pod nią owoców, posypywania chałki lub jako posypki do deserów.
    Uwielbiam też bułeczki domowej roboty, do których dodaję to, na co mam ochotę… pokrzywę, komosę, kurdybanek, farsz serowy, cebulowy lub owoce. W razie potrzeby zmieniam jedynie ilość cukru. Wierzch smaruję żółtkiem z mlekiem, czasami posypuję makiem, czasnuszką, słonecznikiem i innymi ziarnami. Te bułeczki uwielbiam nie tylko ja, nawet dzieci nie grymaszą, a mąż nie musi pędzić z sameo rana do sklepu 😉

  10. Justyna
    3 listopada 2015 / 23:54

    To mój pierwszy wpis na Twoim blogu. Kiedyś chciałam być mistrzem słodkich wypieków, problem był jeden każde moje ciasto kończyło się zakalcem, spalonym spodem oraz wieloma, wieloma innymi incydentami 🙂 Ktoś kiedyś polecił mi Twojego bloga mówię : ok spróbuje ale jeżeli nie wyjdzie to będzie ostatni z ostatnich wypieków w moim życiu i trzeba się z tym pogodzić:) Wyszło jedno, drugie, piąte dziesiąte i nawet te bardziej skomplikowane 🙂 Teraz jest kolejny problem bo jak tylko zbliża się sobota dzwoni rodzinka i prosi o kolejne „pyszne” ciasto 🙂 Tak więc Marto jesteś megaaaa nauczyłaś piec największą pierdołę kulinarną:)
    Wracając do konkursu uwielbiam serniki pod każdą postacią 🙂

    • Marta
      Autor
      4 listopada 2015 / 0:14

      Bardzo dziękuję to chyba najlepszy komplement jaki mogłabym otrzymać 🙂 Bardzo się cieszę, że pieczenie już nie wydaje się takie trudne i życzę kolejnych udanych smakołyków 🙂 Pozdrawiam 🙂

  11. Sabina
    4 listopada 2015 / 9:36

    Moim najulubieńszym wypiekiem jeszcze z dzieciństwa jest Sernik Łaciaty 😀 Dodatkowo nazwisko mojej Mamy i Babci dodatkowo zobowiązuje je do przygotowywania tego wypieku 🙂 Robiła go zawsze Babcia, potem Mama, a teraz ja staram się go tak dobrze odtworzyć. Na każdej imprezie rodzinnej schodzi w pierwszej kolejności. Pyszności!

  12. Karolaaaa
    4 listopada 2015 / 10:54

    Mój ulubiony wypiek to zakalec mojej mamy .Niestety żaden wypiek jej nie wychodzi i tylko taki smakznam 🙂

  13. 4 listopada 2015 / 13:27

    Moim ulubionym ciastem ostatnich sezonów jest LEŚNY MECH

  14. 4 listopada 2015 / 13:34

    Tort dacquoise z orzechami i daktylami najlepszy i najsłodszy wypiek

  15. Magda
    4 listopada 2015 / 13:34

    Nie jestem wielką wielbicielką słodkości, ale wiadomo, że od czasu do czasu chyba każdy lubi zjeść coś słodkiego, choćby na poprawę humoru 😉 Nie lubię typowych „masiastych” ciast i napakowanych cukrem sklepowych słodyczy. Najbardziej smakują mi ciasta i desery z owocami i to takimi kwaskowatymi, więc te śliwki pod kruszonką to u mnie obowiązkowa kulinarna pozycja na najbliższy weekend 🙂 A jeśli chodzi o takie the best from the best na liście moich ulubionych wypieków to zdecydowanym liderem jest tarta z rabarbarem. To obowiązkowe ciasto w mojej kuchni kiedy wiosna za oknem znajduje się w pełnym rozkwicie. W ogóle uwielbiam tarty, te wytrawne i te na słodko, a rabarbarowa tarta jest idealnym połączeniem słodkawego ciasta, słodkiego budyniu i kwaśnego rabarbaru.

  16. 4 listopada 2015 / 14:16

    Pyszny deser. Crumble robię najczęściej, w różnych wersjach – bo pasują do niego i wszystkie owoce, i różne składniki kruszonki :).

    A najbardziej lubię aksamitną czekoladowość brownies w połączeniu z lodami śmietankowymi i solonym karmelem. Poezja :).

  17. Anka
    4 listopada 2015 / 18:26

    Uwielbiam wszystkie ciasta z owocami a najbardziej babcine drożdżowe ze śliwkami 🙂

  18. Majka
    4 listopada 2015 / 18:33

    Mój ulubiony wypiek od wielu już lat to sernik rosa:) Rozpływa się w ustach:)
    A śliwki z kruszonką to iście jesienna pyszna propozycja na deser:)

  19. Ania
    4 listopada 2015 / 21:02

    Moim ulubionym wypiekiem jest domowy piernik. Przepis na to ciasto otrzymałam od babci Stefanii. Rozpływa się w ustach, jest pyszny. Zawsze używam prawdziwego miodu, więc jego smak jest wyjątkowy.

  20. Diana
    4 listopada 2015 / 22:28

    Nie wiem do końca czy moje ulubione ciasto łapie się pod wypiek bo nie jest pieczone 🙂
    A więc jest to ciasto na herbatnikach z masą krówkową i budyniem.. Ciasto przyrządza się pół godzinki, a gdy się ochłodzi to zajada się nim cała rodzina i przyjaciele!
    Pozdrawiam i powodzenia wszystkim życzę :*

  21. jahunter3012
    5 listopada 2015 / 10:05

    O jejku to już ciężkie pytanie, bo naprawdę już dosyć się napiekłam ale mam swoje ulubione. Zwykły biszkopt ale z dodatkiem kawy a do środka masa budyniowa i dżem z czarnej porzeczki. Obłędne połączenie, a na wierzch polewa z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i posypane wiórkami kokosowymi. Mój narzeczony uwielbia moje wypieki ale te chyba najbardziej:)

  22. OlaM
    5 listopada 2015 / 10:43

    Dla mnie numerem jeden jest ciasto „Malinowa chmurka”. Za każdym razem jak ją zrobię wzbudza zachwyt u domowników. Najlepsze w tym cieście jest to ze dowolnie mogę zmieniać owoce na takie które akurat mam pod ręką (borówki, truskawki, poziomki). Kruchy spód, owocowa eksplozja, lekka pianka, a na wierzch beza z migdałami. Niesamowity efekt bez wielkiego nakładu pracy. Polecam 🙂

  23. Karolina
    5 listopada 2015 / 10:43

    suflet czekoladowy + lody waniliowe i świeże owoce sezonowe! mniam

  24. Kamila
    5 listopada 2015 / 10:51

    Mój ulubiony wypiek to wypiek mojej mamy, ponieważ nikt na świecie nie zrobi lepszego ciasta 🙂 według mnie jest królową kuchni, a jej hitem jest sernik z rosą! Mmm, pycha!

  25. Malwina
    5 listopada 2015 / 11:27

    Jest jeden wypiek, który przenosi mnie w czas dzieciństwa. To murzynek.

  26. Fidzia
    5 listopada 2015 / 12:43

    Najlepsze są markizy mojej babci, z kremem cytrynowym, z mleka w proszku, z samodzielnie robionym lukrem, mmm, szkoda że już w takiej postaci nigdy ich nie skosztuję 🙂

  27. 5 listopada 2015 / 12:49

    Ciasto ze szpinakiem i granatem.
    Na te pochmurne dni, ale nie tylko, proponuję coś kolorowego na talerz.
    Gdy pierwszy raz zobaczyłam to ciasto zrobiło na mnie spore wrażenie. Wizualnie wyglądało świetnie, a smakowało jeszcze lepiej.
    Zastanawiał mnie zielony kolor, który przypominał prawdziwy mech.
    Okazało się, że to szpinak nadaje takiej barwy. Jedząc to ciasto nie pomyślałabym, że ma w sobie tę zieloną roślinę.
    To świetny deser dzięki, któremu przekonamy naszych znajomych i bliskich, że szpinak da się zjeść, a co więcej, że świetnie smakuje.
    No i co najważniejsze. Możemy pokazać swoim dzieciom, że warzywa są dobre i smaczne.

  28. Piotrek Ł
    5 listopada 2015 / 13:33

    Najłatwiejsze ciasto w świecie. Wersja Szkrabiasta ze śliwkami i migdałami 🙂
    Zdjęcia są na fb, pod postem z informacją o konkursie 😉

  29. Marcin
    5 listopada 2015 / 14:21

    Ostatnio moim ulubionym wypiekiem jest sernik czekoladowy na kruchym spodzie z ciasteczek z dodatkiem cynamonu i masła. Goście będący na poczęstunku są zachwyceni…

  30. 5 listopada 2015 / 15:03

    Mój smak z dzieciństwa – ciasteczkowe orzeszki wypiekane starej metalowej formie.

  31. Matt
    5 listopada 2015 / 19:17

    Moim ulubionym wypiekiem jest sernik z brzoskwiniami mojej mamy 😉
    Przypomina mi smak dzieciństwa i to jak bardzo kocham swoją mamusię 🙂
    Zawsze gdy mam ochotę upiecze mi go z ogromną przyjemnością mimo, że jestem już dużym chłopcem 🙂

  32. Aga
    5 listopada 2015 / 20:11

    Ja uwielbiam różnego rodzaju tarty. I na słono i na słodko, wystarczy otworzyć lodówkę i zrobić tarte z tym,co tam znajdziemy:)Jesienią z dynia, w lecie z truskawkami i czekoladą, zimą rozgrzewajaca z jabłkiem i cynamonem.. I zawsze wychodzą pyszne!

  33. 5 listopada 2015 / 20:30

    A ja cenie sobie takie tam zwykle ciasto drozdzowe z chrupiaca kruszonka 🙂 proste, szybkie i jakze pyszne 🙂

  34. Agnieszka N
    5 listopada 2015 / 20:36

    Najlepsze na świecie ciasta piecze moje mama. Sernik i szarlotka w jej wykonaniu to mistrzostwo ! Szarlotka zawsze będzie mi się kojarzyła z dzieciństwem 🙂 Gdy wyprowadziłam się z domu rodzinnego zaczęłam kombinować w kuchni ze słodkościami. Dziś mogę śmiało powiedzieć że moim najukochańszym ciastem jest ciasto marchewkowe. Zawsze robię je z podwójnej porcji składników i praktycznie kilograma startej marchewki. Jest delikatne, pyszne, wilgotne i na długo starcza 🙂 Chociaż gdy sięga się po pierwszy kawałek-nie sposób skończyć na jednym 🙂 Czasem ciasto dekoruję polewą z ciemnej czekolady, czasem przekładam masą serkową. W każdym wydaniu jest pyszne ! Mogę z dumą powiedzieć że to ja wprowadziłam to ciasto do mojego domu rodzinnego, wcześniej nikt nigdy nie próbował upiec marchewkowego przysmaku.

  35. Klaudia
    5 listopada 2015 / 22:17

    Moim ulubionym wypiekiem jest karpatka mojej babci. Przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i pozwala choć na chwilę przenieść się do tamtych czasów. Żadna inna tak nie smakuje.

  36. ćwierćwłoszka
    5 listopada 2015 / 22:18

    Ja uwielbiam tiramisu! Jego zaletą jest to, że można je wykonać błyskawicznie (i błyskawicznie zjeść :)) Robię je w każdej postaci: i na prostokątnej blaszce, i w szklance, i w kieliszku. Wszystkie składniki dozwolone: albo własnoręcznie upieczony biszkopt, albo kupne ciasteczka, z bitą śmietaną lub bez niej, z owocami lub klasycznie z żółtkiem. I tak zawsze smakuje wyśmienicie! Zajadam się tiramisu w każdej pozycji: przy stole, na kanapie, w łóżku czy w wannie. Dla mnie bomba! (…kaloryczna także)

  37. Teresa
    6 listopada 2015 / 0:01

    Zdecydowanie ciasto malinowa chmurka. Kruchy spód z migdałami , bita śmietana i galaretka z malinami. Przepyszne połączenie! Nie sposób nie skusić się chociaż na kawałek.

  38. Wiola
    6 listopada 2015 / 0:55

    Ach… te jagodzianki w wykonaniu mojej babci po prostu poezja. Zdecydowanie mogę uznać za najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam, są dużoooo lepsze od tych z najlepszej cukierni w moim mieście. Bo ciasto pychota, bo kruszonki jest tyle ile akurat mi się zamarzy, nadzienie z własnoręcznie zebranych jagód- a nie z kiślu, i co najważniejsze ten zapach unoszący się w domu o poranku- bezcenny:). Uwielbiam stać pod piekarnikiem i zachwytem patrzyć jak jagodzianki rosną w oczach, aż ślinka ciekła po brodzie… jeszcze gorące pałaszowałam ze szklanką zimnego mleka, a później zawody kto ma najbardziej fioletowy język 🙂 🙂 🙂

  39. Ewa
    6 listopada 2015 / 1:16

    Moim ulubiony wypiek, najlepszy pod słońcem i bez wątpienia jeden z najwyraźniejszych smaków z mojego dzieciństwa to blok czekoladowy z bakaliami, który mama robiła z mleka w proszku. Nie mogłam się doczekać kiedy dostanę pierwszy kawałek. To była dla mnie prawdziwa uczta. Starałam się delektować każdym kęsem jak najdłużej. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Z bloku lubiłam wydłubywać rodzynki była to fajna zabawa…. Po latach, z wielkim sentymentem, powracam do tego wypieku, chcąc przybliżyć swoim maluchom, chociaż kawałek własnego dzieciństwa 🙂

  40. 6 listopada 2015 / 9:21

    Uwielbiam większość słodkich wypieków. Babeczki, ciasta, torty, wszystkie je lubię. Ale mam swojego ulubieńca. Idealny comfort food.
    Zawsze poprawia humor. Jest ciężkie, zakalcowate, gliniaste w konsystencji i mocno czekoladowe, bardziej nawet, niż sama czekolada 😉
    To amerykański klasyk – brownie.

  41. Swiety
    6 listopada 2015 / 9:41

    W naszej rodzinie mamy zwyczaj po niedzielnym obiedzie napić się dobrej kawy i zjeść dobry deser. Czasami są to lody, ale najczęściej słodkie wypieki. Ja zazwyczaj wybieram W-Zetkę i to jest mój ulubiony deser

  42. esia
    6 listopada 2015 / 9:44

    Zawsze powtarzam, że idealne ciasto to :coś z czekoladą na kruchym cieście z masą, kruszonką i piekielnie słodkie! Oczywiście takie ciasto nigdy nie tuczy 🙂

  43. szpinakowefit
    6 listopada 2015 / 10:23

    Mój ulubiony wypiek to ciasto Miodownik. Z jednej strony nie cierpię go robić, bo zrobienie 10-12 placków jest mocno pracochłonne. Ciasto jest z dodatkiem miodu, więc jest lepkie i ciężko rozwałkowuje się na cieniutkie placki. Ale po ich upieczeniu i zrobieniu kremu, po tym jak ciasto pozostawione dzień nim nasiąknie jest obłędne. Warstwy cieniutkiego ciasta poprzekładane kremem wyglądają cudnie, a smak jest niesamowity.

  44. a7gatka
    6 listopada 2015 / 10:33

    Drożdżowe ciasto wiśniowe z kruszonką! Różowe, bardzo długo świeże dzięki jogurtowi.

  45. Azaria
    6 listopada 2015 / 10:39

    Moje ukochane ciasto to przepyszny placek pieczony przez moją mamę. Pleśniak. Może nazwa nie jest zbyt zachęcająca, nie wygląda również pięknie i okazale…..ale jest to najlepszy wypiek jaki jadłam przez całe moje życie. Nic się z nim nie równa 🙂

  46. Pynia
    6 listopada 2015 / 10:41

    Najprostszy biszkopt to najlepszy wypiek na świecie. Dlaczego?? Bo z takiego ciasta można zrobić przepyszne torty,ciasta z kremami i owocami,czekoladowe,karmelowe,waniliowe,zebry, z orzechami, z bakaliami, babeczki i wiele,wiele innych słodkich super przysmaków. Wszystko zależy tylko od kreatywności i wyobraźni! U mnie w domu gotowe ciasta z cukierni nie są uważane za najlepsze,bo to wszystko co można zrobić z biszkoptu jest nie dosyć,że oryginalne,ale smaczne i przepadają za nim mali i duzi. Nie chwaląc się to co kilka dni słyszę prośbę o to by upiec „CIASTUNIO” 😉 . Tak niewiele wystarczy by zaspokoić każde podniebienie,nawet te najbardziej wymagające.

  47. Aleksandra
    6 listopada 2015 / 10:48

    Moim i mojej rodziny najlepszym wypiekiem jest ciemny pięknie pachnący cynamonem placek z całym słoiczkiem dżemu z porzeczki. Mmm naprawdę pychotka.

  48. Olka
    6 listopada 2015 / 11:08

    Kocham każdy wypiek mojej mamy. Nie mam ulubionych ani takich których nie lubię. TAKI ZE MNIE ŁASUCH 🙂 Ale akurat w swoim wykonaniu kocham i uwielbiam tartę z orzechami włoskimi 🙂 klasyczny spód do tarty, a na nim prażone orzechy włoskie z suszoną żurawinką, oblane najpyszniejszych karmelem własnej roboty. Palce lizać! Dla niej rzucam dietę praktycznie co miesiąc 🙂 Akurat w czasie jesiennym robię ją bardzo często, gdyż jestem szczęśliwą posiadaczką orzecha w sadzie, a do tego przepis jest banalny i szybki w wykonaniu.
    Pozdrawiam 🙂

  49. Ola
    6 listopada 2015 / 11:14

    Moje ulubione ciasto to kruche z rabarbarem przyprawionym cynamonem, a na to wszystko kruszonka, palce lizać!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 19 =