Śledzie pod pierzynką to warstwowa sałatka, która idealnie pasuje na świąteczny stół. Bardzo lubię przygotowywać ją w mniejszych naczyniach, ponieważ świetnie się prezentuje i każdy bez problemu sięga po tyle porcji, na ile ma akurat ochotę : ) Ile domów, tyle różnych wersji przygotowania, ale u nas tradycyjnie dodaje się czerwoną cebulę, ugotowaną marchewkę, ziemniaki i jajka, ogórki konserwowe i kukurydzę, która dodaje sałatce chrupkości. Szczególnie polecam kukurydzę Bonduelle, która jest naturalnie słodka (bez dodatku cukru) i co bardzo ważne bez GMO. Koniecznie wypróbujcie! : )
- 500 g filetów śledziowych
- 1 duża czerwona cebula
- 8 ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy Bonduelle
- 4 ugotowane ziemniaki
- 4 ugotowane marchewki
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 200 ml majonezu
- 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Filety wymoczyć w wodzie, odsączyć i pokroić w kostkę. Przełożyć na dno naczynia. Czerwoną cebulę i ogórki pokroić w kostkę, ułożyć na śledziach. Kukurydzę odsączyć z zalewy, ułożyć na ogórkowej warstwie. Następnie ułożyć kolejno ugotowane ziemniaki, marchewki i jajka pokrojone w kostkę. Całość zalać sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu, soli i pieprzu.
Smacznego!
„Jaka jest Twoja ulubiona świąteczna potrawa z produktem Bonduelle?”
Konkurs trwa do 19 grudnia 2016 r. (włącznie) Nagrodami są:
1 miejsce – bon zakupowy do sklepu Home&You na kwotę 150 zł oraz zestaw produktów Bonduelle
2 i 3 miejsce – zestawy produktów Bonduelle
Powodzenia! : )
* Wpis powstał przy współpracy z Bonduelle
Kochani! Bardzo serdecznie dziękuję Wam za wszystkie zgłoszenia w konkursie, wybór zaledwie 3 osób był bardzo trudny! Ostatecznie udało się ustalić werdykt i nagrody wędrują do:
1. Katarzyna M. – za podanie przepisu na oryginalną przystawkę do barszczu, która może stanowić mocną konkurencję dla tradycyjnych uszek
2. Patrycja – za podanie przepysznej inspiracji na przepis łączący tradycyjne świąteczne danie z nutą nowoczesności
3. Paula S. – za bardzo kreatywne uzasadnienie najchętniej wybieranej, tradycyjnej sałatki jarzynowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole
Gratulujemy!
Klimatycznie ! Moja ulubiona potrawa to oczywiście sałatka jarzynowa z groszkiem bonduelle
Bez wątpienia jedną z naszych ulubionych potraw jest sałatka śledziowa z oliwkami ,papryką,groszkiem i kukurydza bonduelle które nasze dzieci szczególnie kochają WESOŁYCH ŠWIĄT DLA WAS☺
U nas Mama nie gotuje za to Wigilia kojarzy mi się z potrawami u Buni 🙂 niestety też mam dwie lewe do kuchni więc nie wiem co będzie jak Babci zabraknie 🙁 moje jedynie danie które zawsze ratuje mój honor na imprezach gdzie trzeba cos przynieść to placki kukurydziane na ostro 🙂 serwuje je na wigilie, sylwestra w sumie kazdy powod jest dobry no i zawsze wychodza!
Składniki:
puszka kukurydzy bonduelle
pół szklanki mleka 3,2 %
pęczek szczypiorku
4 jajka
półtorej szklanki pszennej mąki typ 500
2 łyżki masła, sól, pieprz, chili
Kukurydzę osączyć, powinna być sucha. Umyty szczypiorek drobno posiekaj. Mleko zmiksuj z jajami i mąką, dopraw do smaku. Podgrzej masło, aby się rozpuściło i wlej je do masy powstałej z mąki, mleka i jaj. Na koniec dodaj szczypiorek i kukurydzę. Całość wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcje ciasta. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsącz placki z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego. Gotowe 🙂
Sałatka Warzywna nas zawsze ożywia. Kolorami kusi każdy zjeść ją musi
w niej słodka kukurydza z groszkiem się spotkają na wspólne świętowanie wszystkich zapraszają.
Klasyczna,Nieśmiertelna sałatka warzywna u nas króluje z kukurydzą i groszkiem Bonduelle najlepiej smakuje
Jak Świeta to musi być sałatka i nie to nie jedna 🙂 u nas w domu tradycyjnie każdy robi jedną więc w sumie jakby to zliczyć to już samych sałatek mamy 12 🙂 Ja najbardziej lubię sałatkę z kukurydzą i groszkiem Bonduelle,do tego dodaję szynkę konserwową,ugotowane na twardo jajka(3 szt), świeżą natkę pietruszki i tak samo świeży koperek.Wszystkie składniki mieszam z majonezem,doprawić do smaku solą i pieprzem.Bon appetit!
Moja ulubiona potrawa to sałatka z kukurydzą, żółtym serem i ananasem. Czasem dodaję też ogórka konserwowego lub wymiennie szyneczkę ale to wiadomo nie w świątecznej wersji 🙂 do tego majonez, trochę soli i pieprzu i można zajadać 🙂
Oczywiście ryba z jarzynami w galarecie koniecznie z groszkiem, marchewką i kukurydzą bonduelle. Układam wszystko warstwowo żeby po wyjęciu z naczynia efekt był jeszcze wspanialszy 🙂
Paszteciki z kruchego ciasta z łososiem, groszkiem i szczypiorkiem. Ciasto robie tak jak na tartę tylko bez cukru a za to dodaje duża szczypte soli. Na to kładę wędzonego łososia groszek z puszki bez zalewy oczywiśie i doprawiam szczypiorem ewentualnie pieprzem. Zapiekam i gotowe 🙂
Nie ma świąt bez sałatki 🙂 Sałatka z brokułami do tego puszka fasoli rodzynki, boczuś. Całość zalewamy majonezem z jogurtem pieprzą i solą. Pycha i szybko co wazne w świątecznej goraczce 🙂
Najbardziej tak jak Ty lubie slodycze wiec nawey sałatka na słodko najbardziej mi smakuje 🙂 .Seler z słoiczka,ser żółty,szynka,ananas z puszki,jajka,kukurydza Bonduelle.Wszystko pokroić i razem wymieszać z majonezem i już 🙂
U mnie wybór gładki i nie są to sałatki 🙂 Szybko zaskoczymy gości gdy zaserwujemy
wytrawna biszkotową roladę ze szpinaku nadziewaną łososiem wędzonym i twarogiem. Poezja!!!
W koncu jakieś proste zadanie 🙂 U nas nie było wigili bez sałatki z selerem i ananasem. Potrzebujemy 4 małe słoiki selera konserwowego 2 puszki ananasa szynke, ser żółty i 2 puszki kukurydzy bonduelle no i oczywiście sol pieprz do smaku Wszystko mieszamy i doprawiamy majonezem mniaaaaam
Najbardziej lubię dania które nietylko są pyszne ale też cieszą oko dlatego poledcam roladki z bakłażana z kukurydzą złocistą. W bakłażana plastry zawijam kukurydzę i ser żółty opsypane pieprzem i solą. Grilujemy i podjamey z majonezem, mniam!
Moja ulubiona potrawa, a właściwie ulubiona potrawa moich dzieci to wytrawny tort z zielonym groszkiem o przepięknym leśnym kolorze. Groszek bonduelle wystarczy zblendować i można również dodać trochę szpinaku lub barwnika dla lepszego efektu dodać do masy jak na naleśniki lub omleta i smażyć placki. Całosć przełożyć ulubiobym nadzieiniem u nas przeważnie jest to twarożek 🙂
Moja ulubiona potrawa to świąteczna salatka śledziowa do której, poza jajkiem, ogórkiem konserwowym i cebulą, używam pieczarek marynowanych i czerwonej fasoli. Oba produkty wylacznie Bonduelle 🙂
Ale Twoje Marto śledzie pod pierzynką w tym roku staną do konkurencji z moją sałatką 😉
Jedyna poprawna odpowiedź na to pytanie to sałatka jarzynowa 😀 Oczywiście się nie uda bez groszku i kukurydzy Bondeulle a nawet całe święta mogłyby zostać odwolane 🙂
Ja zawsze robię sałatkę warstwową, z warzywami, groszkiem i kukurydzą Bonduelle. Wegetariańska i pyszna!
Nasz ulubieniec to zapiekany seler naciowy ze szpinakiem Bonduelle
Składniki:
-400 g selera naciowego
-100 g szpinaku Bonduelle
-posiekana cebula
-20 g masła
-sól, pieprz, czosnek
-20 g tartego żółtego sera
Sos:
-łyżeczka maki pszennej
-1/2 szklanki mleka
-1/2 szklanki białego wytrawnego wina
-jajo, sól
Wykonanie:
Seler umyć i oczyścić ze stwardniałych włókien, przekroić łodygi na pół i pokroić na kawałki długości 15 cm. Gotować 10 minut w osolonej wodzie. Liście szpinaku podsmażyć na patelni wraz z cebulą , doprawić solą i pieprzem. Podzielić seler na porcje, ułożyć na nim szpinak, polać sosem, posypać serem i zapiec. Smacznego!
Oczywiście SAŁATKA królowa świąt 😀
Składniki:
1 puszka kukurydzy najlepszej na świecie (czyt. Bonduelle)
250 g makaronu kształcie kokardek – żeby było świątecznie
200 g szynki z kurczaka
2 duże zielone ogórki
2 ząbki czosnku – koniecznie polskiego, bo w nim jest moc
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól i pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy, odcedzamy i studzimy. Szynkę kroimy w kostkę. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z mega słodkiej i pysznej zalewy 🙂 Natkę pietruszki siekamy drobno. Łączymy powyższe składniki w dużej misce. W osobnym naczyniu mieszamy jogurt, majonez, posiekane drobno ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie sos czosnkowy z pozostałymi składnikami i pozostawimy do przegryzienia się składników na co najmniej 2 godziny w lodówce.
Sałatkę najlepiej zjadać rodzinnie, żeby zapach czosnku nikomu nie przeszkadzał. Zazwyczaj nie ma z tym problemu bo wszyscy z chęcią sięgają po kolejne porcje 🙂
Moja ulubiono potrawa swiateczno to oczywscie śląski szałot do którego dodaja groszek, kukurydza oczywście firmy Bonduelle która jak co roku poleca się na Święta
Pozdrawiam
Moja ulubiona świateczna potrawa to ryba w galarecie z pysznym groszkiem Bonduelle. Oczyszczone dzwoni ryby doprawić solą oraz pieprzem. Otoczyć w mące i usmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie. Ułożyć na półmisku, obok rozsypać groszek Bonduelle oraz udekorować natką pietruszki. Ugotować bulion warzywny i dodać do niego żelatynę zrobioną jak na opakowaniu. Zalać rybkę ostudzonym bulionem. Schłodzić w lodówce do stężenia. 🙂
Moim ulubionym świątecznym przepisem jest sałatka z soczewicą i cieciorką, czyli samo zdrowie troche wybuchowe if you know what i mean 😀 Składniki: puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle; puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle; 4 udka lub filety z kurczaka; puszka groszku zielonego Bonduellet, słoik ogórków konserwowych, 1 op. makaronu ryżowego; 1 brokuł; majonez; sól; pieprz Wykonanie: Kurczaka gotujemy do miękkości, następnie je studzimy i kroimy na małe kawałeczki. Makaron ryżowy i brokuł gotuje osobno. Brokuł kroimy na kawałki, a makaron przecedzamy. Ogórki kroimy w kostkę. Cieciorkę, soczewicę i groszek odsączamy z nadmiaru wody. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez i przyprawy. Smacznego 🙂
Uwielbiam sałatkę z wędzoną piersią kurczaka, żółtym serem, ziołami prowansalskimi, majonezem i oczywiście z żółciutką jak słońce kukurydzą Bonduelle. Nie jest to może tradycyjna potrawa świąteczna, ale robimy ją w domu tylko w święta bo wtedy w przydomowej wędzarni sami wędzimy piersi kurczaka. Smak nie do podrobienia ☺
Moija ulubiona potrawa na święta to sałatka brokułowa
Składniki
1 brokuł
6 jajek
20 dag szynki konserwowej
20 dag żółtego sera
1 puszka kukurydzy
Sos
1 mały jogurt naturalny
4 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
1 łyżka przyprawy do kurczaka
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Brokuł opłukać, podzielić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie 5 minut, następnie przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Jajka ugotować na twardo. Obrać i razem z serem i szynką pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy.
Sos: Jogurt z majonezem przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszać.
Wszystkie wcześniej przygotowane składniki sałatki przełożyć do miski, polać sosem i dobrze wymieszać ze sobą. Schłodzić. Podawać z ulubionym pieczywem. Można również podać z ryżem lub makaronem. Smacznego!
Moja ulubiona potrawa z produktem bonduelle to sałatka jarzynowa 🙂
Kukurydza z puszki
Groszek z marchewka
Fasolka czerwona
Ogorek kiszony
Ziemniaki
Jajka
Kielbasa (zwyczajna)
Jablko slodkie
Wszystko pokroic wymieszac dodac vegete lyzke musztardy, troszke papryki slodkiej. Na sam koniec dodac majonez. Dzien wczesniej zrobione jest przepyszna
Moja ulubiona potrawa to sałatka „Myszka”. Jedynie 4 składniki, a smakuje o każdej porze dnia. Drobna kostka sera żółtego, siekane jabłko, groszek konserwowy (Bonduelle najlepszy, bo delikatny i jędrny) i majonez. Wszystko doprawione jedynie pieprzem i odrobiną musztardy.
Niby nic wielkiego, ale ta sałatka jest najbardziej uniwersalna na Święta. Można ją jeść samą, lub do pieczywa. Na śniadanie i kolację. Pasuje nawet do obiadowych dań. A dzięki temu, że jest sycąca, zostaje na dłużej i właśnie po Świętach, gdy inne potrawy się skończą, sprawia największą radość.
Uwielbiam ziemniaki więc serwuję je nawet a moze tym bardziej na świąteczny stół. Zapraszam na ziemniaki faszerowane kukurydzą. 4 duże ziemniaki, mała puszka kukurydzy, jajko, sół, pieprz, gałka muszkatołowa, masło, ser gouda. Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować szczotką, ugotować prawie do miękkości, a następnie wydrążyć w środku. Wydrążony miąższ, obgotowany, kukurydzę, jajo i przyprawy starannie wymieszać. Farszem napełnić ziemniaki. Na wierzchu ułożyć wiórki masła i starty ser, zapiekać przez chwilę w piekarniku.
Jak Święta to nie może zabraknąć bigosiku z pieczarkami
Pieczarki 200 g
200 g mieso gotowane z kurczaka
300 g boczku
200 g kiszonej kapusty
300 g zwyklej kapusty
puszka czerwonej fasoli Bonduelle
200 g kielbasy wybornej
pieprz, sol, ziele angielskie
Dusimy zwykla kapuste i dodajemy do niej kiszonej. Podsmazamy boczek i kielbase na oleju. Dodajemy do kapusty i razem dusimy. Dorzucamy ziele angielskie. Podduszamy pieczarki na patelni. Dodajemy do reszty. Dorzucamy kurczaka i fasoli z puszki po odcedzeniu i dusimy razem. Doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy az do miekkosci.
Moja ulubiona świąteczna sałatka składa się z kukurydzy Bonduelle, czerwonej i zielonej papryki, ogórka kiszonego, obranego słonecznika, piersi kurczaka, przyprawy „gyros”, majonezu oraz makaronu w kształcie ryżu. Kurczaka papryki i ogórka kroję w kostkę. Kurczaka doprawiam i podsmażam a słoneczik prażę na suchej patelni. Makaro typu ryż gotuję al dente. Całość łączę mieszając z majonezem i doprawiam solą i pieprzem. Najlepiej jak smaki się przegryzą w lodówce.
Nie wyobrażam sobie świąt bez ryby po grecku z dodatkiem kukurydzy i groszku.
1 kg dorsza filety)
kilogram marchewki
2 cebule
2 pory
1 groszek konserwowy, 1 puszka kukurydzy
mały przecier pomidorowy
2 liście laurowe i 4 ziela angielskie
2 jajka
mąka
sól, pieprz
olej Osuszam dorsza , pokroić pora i cebulę w krążki wrzucić na olej lekko podsmażyć , zetrzeć na tarce marchewkę,dać do cebuli i pora i dalej smażyć aż warzywa będą miekkie, pod koniec duszenia dodać groszek konserwowy i kukurydzę oraz przecier pomidorowy rozpuszczony w pół szklanki wody oraz doprawić solą i pieprzem. Następnie dorsza posolić obtoczyć w roztrzepanym jajku i mące, smażyć około 15 minut.
dorsza wykładam na pólmisek i wykładam na niego warzywa i gotowe.
Zawsze musi być coś prostego bo gotować za dobrze to ja nie umiem 🙂 dlatego moj ulubieniec to sałatka z tuńczyka którą nauczył mnie jeść mój Mąż. A do tuńczyka wystarczy dodać kukurydze, fasolke czerwona, ogórki konserwowe, gotowane jajka,papryka czerwona, cebulke, pieprz, sól i połączyć majonezem Pycha!
Moje ulubione świąteczne danie to paszteciki z ciasta filo ciasto jest troche kosztowne ale na święta warto się zaopatrzyć a przynajmniej moim zdaniem. Ciasto wyjąć z opakowania, rozwinąć można delikatnie rozwałkować. Nałożyć nadzienie pieczarki podsmażone zmiksowane z żólyum serem plus kukurydza. Zwinąć w roladę i odkrawać tak żeby powstały paszteciki. Zapiekać w piekarniku można przed pieczeniem posmarować jajkiem.
Nie będę oryginalna ale oczywiście sałatka :)składniki:
Mix sałat można kupić mieszankę albo stworzyć samemu
Puszka zieloego groszku i kurydzy, ser pleśniowy pyszny jest taki z grilla!!!!
Całość polewamy sosem vinegret lub czosnkowym co kto lubi i gotowe 🙂
Moja ulubiona świąteczna potrawa to łosoś w sosie tatarskim:
400 g filetu z łososia ze skórą
sok z cytryny
sól
pieprz cytrynowy
sos tatarski:
2 ugotowane jajka
250 g jogurtu greckiego
100 ml majonezu
puszka groszku konserwowego Bonduelle
1 ogórek konserwowy
kilka marynowanych grzybków
sól
świeżo mielony pieprz
Łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny,przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Rybę zawinąć w folię aluminiową,włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie upiec w piekarniku w temp. 190 stopni. Czas pieczenia 20 minut.
Upieczonego łososia oddzielić od skóry,podzielić na kawałki,ułożyć na talerzu . Majonez połączyć z jogurtem, dodać groszek, pokrojone w kostkę jajko,ogórek i grzybki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać rybę i posypać odrobiną posiekanego koperku 🙂
Moja ulubiona świąteczna potrawa to rybka tak jak móh znak zodiaku 🙂
Rybne filety podsmażam z pokrojonym ananasem z puszki, dodatkiem jego soku i keczupu. Przekładam na paterę i obok dodaję podgotowany brokól wymieszany z kukurydza bonduelle i prażonymi pestkami dyni. Voila!
Szynka w galarecie
Składniki:
-20 płaskich łyżeczek żelatyny
-1/4 l białego wytrawnego wina
-1 cebula
-1 liść laurowy
-8 ziaren czarnego pieprzu
-1 korzeń pietruszki
-2 łyżki octu winnego
-sól
-2 pomidory
-250 g gotowanej szynki w plastrach
– 2 jaja ugotowane na twardo
-1/2 puszki zielonego groszku Bonduelle
Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Do wina dolać szklankę wody, dodać cebulę, korzeń pietruszki i liść laurowy, ziarna pieprzu i gotować około 10 minut. Wywar odcedzić, przyprawić solą octem, dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie wywar ostudzić. Do miseczki wlać nieco galarety i odstawić ją do stężenia. Następnie ułożyć na galarecie ćwiartki pomidora, zrolowane plastry szynki, pokrojone w ósemki jajko i posypać zielonym groszkiem. Wszystko zalać galaretą i odstawić na 2 godziny do stężenia. Na koniec galaretkę wyłożyć na półmisek i udekorować zieleniną.
Sałatka z kukurydzy z marynowanymi grzybkami
Składniki:
-1 puszka kukurydzy Bonduelle
-3 korniszony
-8 marynowanych grzybków
-1 winne jabłko
-1 łyżeczka soku z cytryny
-2 łyżki posiekanego koperku
na sos:
-3 łyżki majonezu
-2 łyżki jogurtu
1 łyżka ostrej musztardy
-szczypta cukru
-sól
-biały pieprz
Wykonanie:
Składniki sosu dokładnie wymieszać i lekko schłodzić, obrane jabłko utrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Korniszony i grzybki pokroić w kostkę, kukurydzę osączyć. Wszystkie składniki połączyć, zalać sosem, schłodzić. Sałatkę podawać posypaną koperkiem.
Jak Święta to obowiazkowo sałatka jarzynowa: kukurydza i groszek z puszki do tego gotowana marchewka, ziemniaki, pietruszka i jabłko:) doprawiamy majonezem, sola, pieprzem, i gotowe;) klasyk 🙂
Święta…
Magiczny czas, ale jest coś, co spędza mi sen z powiek: 12 potraw na wigilijnym stole.
Nie mam wiele czasu przed świętami na gotowanie, dlatego ratują mnie szybkie potrawy. Moją ulubioną świąteczną potrawą jest błyskawiczna sałatka z paluszkami krabowymi, kukurydzą Bonduelle, ciemnymi winogronami, serem parmezan, ananasem i sosem jogurtowym. Sałatka jest pyszna i zawsze znika pierwsza z wigilijnego stołu. Tradycyjne potrawy nie cieszą się takim powodzeniem jak sałatka z paluszkami surimi oraz kukurydzą Bonduelle. To mój świąteczny kulinarny hit. Polecam.
Karp w galarecie z groszkiem i marchewka od Bonduelle.
Uwielbiam wszelakie pasty więc na świeta również nie może ich zabraknąć a że świeta to prawie synonim ryb polecam pastę z tuńczyka, kukurydzy, jabłuszka, prażonego słonecznika i odrobiny majonezu najlepiej domowej roboty. Podawać z natką pietruszki lub świeżą kolendrą.Palce lizać!
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, groszkiem i serem gouda
SKŁADNIK
ciasto francuskie 1 opakowanie
skórka starta z cytryny do smaku ser gouda 200g czosnek 1 ząbek
śmietana 18% 3 łyżki jajko 2 szt przyprawa kucharek szczypta cukinia 1 duża groszek w puszcze 1 szt listek mięty kilka sztuk oliwa z oliwek do smaku 1,Rozgrzej piekarnik do 200°C. W misce wymieszaj skórkę startą z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, ser, Ziarenka Smaku i jajko.
2,Rozmrożone ciasto francuskie wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż serową masę, zostawiając 2 cm miejsca przy brzegach.
3,Na wierzch wyłóż pokrojoną w plastry cukinię, zawiń brzegi tarty i piecz przez ok. 20 minut. Wyjmij, posyp świeżym albo rozmrożonym groszkiem i piecz jeszcze przez 5 minut.
4,Gotową tartę posyp jeszcze serem oraz listkami mięty.
Rolada z ciasta francuskiego z kukurydzą bonduelle i kurczakiem.
Moją świąteczną potrawą oprócz pysznej sałatki jarzynowej i kolorowej sałatki ze śledziem jest terrina z łososiem gdzie prym wiodą zielony groszek oraz pyszna chrupiąca kukurydza 🙂
Rybna rolada czyli rybka w galarecie z marchewką i jajkiem i uwaga mam przepis od teściowej 🙂 (nadal żyję i mam się dobrze)
Paszteciki z ciasta francuskiego z grzybami i kukurdzą BONDUEULLE.
Idealne do barszczyku 🙂
Moja ulubiona potrawa świąteczna to PASZTET 🙂 ponieważ wigilia jest u nas postna a właściwie trudno nazwać ją postną heh raczej bez mięsna to przyrządzam pomidorowy pasztet z soczewicy. Pycha!
Ślimaczki z ciasta francuskiego z czerwoną fasolą cebulką i mielonym mięskiem mniaaam wszystko wrzucam do piekranika na 20 minut i mam super zakąskę ..
Moja ukochana sałatka oczywiście Ryż gotuję we wrzątku opłukuję zimną wodą, wyjmuję z torebki i rozdrabniam widelcem. Ananasa i kukurydzę osączam z zalewy. Ugotowaną w rosole pierś z kurczaka kroję po ostudzeniu w dość dużą kostkę. Wszystko przekładam do miski dorzucam tez majonez, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Całość mieszam i wstawiam na co najmniej pół godziny do lodówki.
Nie ma świąt bez sałatki 🙂 najprostsza najlepsza umiem ją robić odkąd sama byłam podlotkiem 🙂 szynka + groszek + kukurydza + jajka + ser prosto a jak pysznie spróbuj 🙂