Skubaniec

Skubaniec, pleśniak, kruszon, a może szarpaniec? Jaka nazwa jest Wam najbardziej znana? : ) Zapewne ile domów tyle różnych nazw i przepisów, ale wszystkie łączy to samo pyszne ciasto, które na pewno mieliście okazję próbować w dzieciństwie. Bardzo lubię je z dodatkiem malin, porzeczek a także agrestu, który przełamuje słodycz. Poza sezonem świetnie sprawdzają się rownież mrożone owoce. Polecam!!!


Skubaniec przepis

Składniki (tortownica o średnicy 30 cm lub blacha 24×30 cm):

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 5 jajek (wielkość L)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • owoce (mogą być mrożone)

Piekarnik rozgrzać do 170 C (termoobieg). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć 300 g mąki i przełożyć do piekarnika. Piec 15 minut, kilka razy mieszając, aby jednomiernie się uprażyła. Wyjąć blachę z mąką i przestudzić. Dodać pozostałą mąkę, masło, żółtka, cukier trzcinowy, sól, proszek do pieczenia i 3 łyżki śmietany. Zagnieść ciasto i podzielić je na trzy równe części. Dwie zagnieść dokładnie z kakao oraz pozostałą łyżką kwaśnej śmietany i ponownie podzielić na pół. Ciasto owinąć folią aluminiową lub spożywczą i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciemną część ciasta zetrzeć na spód formy, delikatnie ugnieść. Wyłożyć owoce, tyle, aby pokryły cały spód. Zetrzeć jasną część. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Przełożyć ubitą pianę na ciasto i zetrzeć drugą, ciemną część. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić w zamkniętym piekarniku na 5 minut, a później jeszcze na chwilę w uchylonym. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Inspiracja „Lubię. Atlas z przepisami”

Komentarzy: 26

  1. KASIA
    22 marca 2018 / 12:13

    PYSZNIE WYGLĄDA 🙂

    • Marta
      Autor
      23 marca 2018 / 0:33

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  2. Asia
    22 marca 2018 / 13:41

    Uwielbiam to ciasto wiec chetnie sprawdzę ten przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      23 marca 2018 / 0:33

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  3. Majka
    22 marca 2018 / 14:50

    Fantastyczne ciacho ❤️

    • Marta
      Autor
      23 marca 2018 / 0:34

      Dziękuję, nie można mu się oprzeć 😀

      • Majka
        25 marca 2018 / 17:19

        Wspaniałe 😍 Trudno poprzestać na jednym kawałku 😉

        • Marta
          Autor
          26 marca 2018 / 17:49

          Ogromnie się cieszę, że posmakował 🙂 <3

  4. Hanka
    22 marca 2018 / 14:58

    Cudo moj nigdy nie wychodzi taki apetyczny 😉

    • Marta
      Autor
      23 marca 2018 / 0:34

      To bardzo miłe! 🙂 Najważniejszy i tak zawsze jest TEN smak 🙂

  5. Malwina
    22 marca 2018 / 20:00

    Ciasto w lodówce jutro część dalsza 🙂

    • Marta
      Autor
      23 marca 2018 / 0:35

      Ekstra, czekam na relację 🙂

      • Malwina
        23 marca 2018 / 21:57

        Pychota nie wiem czy to zasluga maki ale lepszego nie jadlam 🙂

        • Marta
          Autor
          26 marca 2018 / 17:41

          Super, miło mi to czytać 🙂

  6. Gigi79
    22 marca 2018 / 23:50

    Dawno nie jadłam musze zrobić 🙂

    • Marta
      Autor
      23 marca 2018 / 0:35

      Koniecznie 😀

  7. Sirena
    23 marca 2018 / 13:47

    Przepyszne ja chłodziłam w lodówce tylko godzinkę i było ok 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:39

      Dobrze wiedzieć 🙂

  8. Agata
    24 marca 2018 / 13:21

    Pycha polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:43

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  9. Ewa
    24 marca 2018 / 19:04

    Super ciasto smakuje dokładnie jak zapamiętałam z dzieciństwa 🙂 u nas mama nazywała go kruszonem 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:44

      Bardzo się cieszę, że mogłam przywrócić trochę smaku z dzieciństwa 😉 Kruszon również jest mi znany 🙂

  10. Jula
    25 marca 2018 / 22:27

    Wyszlo pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:54

      🙂 🙂 🙂

  11. Mirka
    15 listopada 2023 / 23:48

    Smak dzieciństwa 🙂 u mnie się mówi na to pleśniak i obowiązkowo z wiśniami 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2023 / 17:13

      Moja Mama też piecze, ale nazywamy Kruszon 🙂 i też najczęściej z wiśniami!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 + 12 =