Skubaniec, pleśniak, kruszon, a może szarpaniec? Jaka nazwa jest Wam najbardziej znana? : ) Zapewne ile domów tyle różnych nazw i przepisów, ale wszystkie łączy to samo pyszne ciasto, które na pewno mieliście okazję próbować w dzieciństwie. Bardzo lubię je z dodatkiem malin, porzeczek a także agrestu, który przełamuje słodycz. Poza sezonem świetnie sprawdzają się rownież mrożone owoce. Polecam!!!
Składniki (tortownica o średnicy 30 cm lub blacha 24×30 cm):
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 5 jajek (wielkość L)
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- owoce (mogą być mrożone)
Piekarnik rozgrzać do 170 C (termoobieg). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć 300 g mąki i przełożyć do piekarnika. Piec 15 minut, kilka razy mieszając, aby jednomiernie się uprażyła. Wyjąć blachę z mąką i przestudzić. Dodać pozostałą mąkę, masło, żółtka, cukier trzcinowy, sól, proszek do pieczenia i 3 łyżki śmietany. Zagnieść ciasto i podzielić je na trzy równe części. Dwie zagnieść dokładnie z kakao oraz pozostałą łyżką kwaśnej śmietany i ponownie podzielić na pół. Ciasto owinąć folią aluminiową lub spożywczą i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciemną część ciasta zetrzeć na spód formy, delikatnie ugnieść. Wyłożyć owoce, tyle, aby pokryły cały spód. Zetrzeć jasną część. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Przełożyć ubitą pianę na ciasto i zetrzeć drugą, ciemną część. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić w zamkniętym piekarniku na 5 minut, a później jeszcze na chwilę w uchylonym. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Inspiracja „Lubię. Atlas z przepisami”
PYSZNIE WYGLĄDA 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam 🙂
Uwielbiam to ciasto wiec chetnie sprawdzę ten przepis 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
Fantastyczne ciacho ❤️
Autor
Dziękuję, nie można mu się oprzeć 😀
Wspaniałe 😍 Trudno poprzestać na jednym kawałku 😉
Autor
Ogromnie się cieszę, że posmakował 🙂 <3
Cudo moj nigdy nie wychodzi taki apetyczny 😉
Autor
To bardzo miłe! 🙂 Najważniejszy i tak zawsze jest TEN smak 🙂
Ciasto w lodówce jutro część dalsza 🙂
Autor
Ekstra, czekam na relację 🙂
Pychota nie wiem czy to zasluga maki ale lepszego nie jadlam 🙂
Autor
Super, miło mi to czytać 🙂
Dawno nie jadłam musze zrobić 🙂
Autor
Koniecznie 😀
Przepyszne ja chłodziłam w lodówce tylko godzinkę i było ok 🙂
Autor
Dobrze wiedzieć 🙂
Pycha polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Super ciasto smakuje dokładnie jak zapamiętałam z dzieciństwa 🙂 u nas mama nazywała go kruszonem 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że mogłam przywrócić trochę smaku z dzieciństwa 😉 Kruszon również jest mi znany 🙂
Wyszlo pysznie 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Smak dzieciństwa 🙂 u mnie się mówi na to pleśniak i obowiązkowo z wiśniami 🙂
Autor
Moja Mama też piecze, ale nazywamy Kruszon 🙂 i też najczęściej z wiśniami!