Shake jogurtowo-owocowy to idealny pomysł na podwieczorek lub drugie śniadanie. Możemy go przygotować z naszymi ulubionymi owocami, poza sezonem również mrożonymi. Polecam!!!
- Jogurt naturalny (bez mleka w proszku – 1 kubeczek)
- 1/2 banana
- Truskawki (6 sztuk.) lub garść malin
Wszystkie składniki zmiksować blenderem.
Smacznego!
Celem gry jest ułożenie wylosowanego jadłospisu, a można tego dokonać poprzez zebranie odpowiednich żetonów z produktami spożywczymi. Aby je zebrać należy odpowiadać na pytania dotyczące żywienia, zdrowia, ludzkiego organizmu i jedzenia.
Jadłospisy są bardzo prosto skomponowane i mogą być super wskazówką do tego jak utrzymać zbilansowaną dietę bez poświęcania temu tematowi sporej ilości czasu i pieniędzy.
Gra – „Było sobie życie. Jedz, biegaj i rośnij zdrowo” x1
oraz
encyklopedie x2
Aby wziąć w nim udział wystarczy w komentarzu odpowiedzieć na pytanie:
Serdecznie dziękuję Wam za liczny udział w konkursie : ) Żałuję, że nie możemy nagrodzić wszystkich, ale zgodnie z wolą jury, grę otrzymuje Wiewióra, a encyklopedie: erainka i Majka. Gratulujemy!
Co za kolory <3
Autor
Dziękuję 🙂
Dla mnie świetna przekąska to ciastka jabłkowe. A dokładnie pokrojone w plasterki jabłka (poziomo, żeby w środku była dziurka po usuniętym gnieździe nasiennym) posmarowane np. zdrowym masłem orzechowym i posypane mielonymi orzechami, wiórkami i czym dusza zapragnie.
Najbardziej lubię ciasteczka z masła orzechowego bardzo pożywne no i zdrowe a do tego pyszne więc mają taką wadę, że trzeba zrobić odliczoną ilość aby nie zjeść wszytskiego na jeden raz 😉
Kokosowy budyń jaglany
– kaszę ugotować w mleku kokosowym
– dodać masło kokosowe zmiksować na gładko
– dodać wiórki lub płatki kokosowe przemieszać
I najprzyjemniejsze zjeść 🙂
Staram się wymyślać przekąski dla nas i dla naszego małego szkraba, tak, aby nie przygotowywać oddzielnych posiłków dla każdego. U nas jako przekąska służą wszelakie warzywa – marchewka w słupkach, papryka, ogórki, seler naciowy, kalarepka (w zależności od sezonu) z dipem jogurtowo-koperkowym. Łatwe, proste, zdrowe i szybkie,a zajada się cała rodzina 🙂
Super gra ❤️ Dla mnie właśnie smoothie to ulubiona przekąska 😋 zawsze robię inaczej ale zawsze pysznie smakuje 😋
Dla mnie najlepsza przekąska to hummus ze swiezymi warzywami papryka kalarepa itp pokrojona w słupki ważne zeby warzywa były sztywne 🙂
Dla nas ciasteczka owsiane to zdrowy i smaczny klasyk. Przyznam się szczerze, że gdy zrobiłam pierwszy raz ciasteczka fit, jadłam je w ukryciu aby nikt mi ich nie podkradl. Następnym razem była podwójna porcja 😉Oprócz tego chętnie pijemy smoothie w każdym kolorze i smaku. Ostatnio przednią zabawą dla moich dzieci jest robienie soków, za każdym razem obowiązkowo wrzucają owoce i warzywa, by potem oblizywać się i wołać o jeszcze 👍 Dziś był z: ananasa, pomarańczy, korzenia kurkumy i szczypty pieprzu. „Było sobie życie” to fantastyczne gry. Potrafią na długo zainteresować młode umysły ☺️
Taki shake to skarbnica zdrowia 🙂 bardzo apetycznie wygląda a dla nas właśnie to też się liczy, bo jemy najpierw oczami 🙂 z dzieciakami staiwamy też na zielone koktajle 🙂
Moja ulubiona zdrowa przekąska to kasza jaglana z owocami 🙂
„Było sobie życie” to bajka mojego dzieciństwa, podobnie jak i dzieciństwa moich dzieci. Po tysiąc razy oglądamy odcinki o hałasie czy próchnicy.
Moją a właściwie naszą ulubioną przekąską są różnego rodzaju kulki. Często na bazie płatków owsianych, czasem na bazie strączków. Ostatnio królują te pierwsze na bazie masła orzechowego, kakao, wiórków kokosowych i miodku 🙂
pozdrawiam cieplutko prosto z Ogrodu Botanicznego 🙂
Marianna
Oooo Było Sobie życie to ponadczasowy klasyk!!! Uwielbiam taka formę przekazywania wiedzy która bardzo przemawia do dzieciaków 🙂 nasza ulubiona przekąska to domowe kisiele czy budynie zrobione w domu od podstaw nie musza zabierać tony cukru bo biorąc owoce na bazę mamy naturalna słodycz 🙂
Uwielbiam takie koktajle 🙂 dla mnie ulubiona przekąska to właśnie koktajl lub smoothies bo wystarczy dobry blender i w 3 minuty gotowe zanim zdążę sięgnąć po coś niezdrowego 🙂
JOGURT GRECKI Z GRANOLĄ, OWOCAMI I MASŁEM ORZECHOWYM
Moja ulubiona przekąska to jogurt naturalny, banan i cynamon. Można dodać do smaku garstkę jakichś bakalii. Polecam 🙂
Kulki mocy
Super zdrowa i najlepsza na poprawę humoru – domowa nutella.
Miksujemy awokado z bananem i dwoma łyżkami kakao. Opcjonalnie możemy dodać trochę miodu i/lub zmiksowane orzechy laskowe. Pycha!!
Uwielbiam wszystkie pasty i hummusy wiec kiedy inni zajadają sie na imprezie chipsami i paluszkami ja stawiam na cos zdrowego 🙂
Ciasteczka domowej roboty z białka 🙂 białko ubijam na pianę, dodaję troszkę cukru trzcinowego, rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe, żurawinę i co jeszcze dusza zapragnie. Na papierze pergaminowym układam łyżką ciasteczka i piekę ok. 20 min. w 150 stopniach.
Ulubiona przekąska? hmmm w 25 tygodniu ciąży, kiedy wiem że powinnam ograniczyć cukry proste stawiam na zdrowe dla mnie i Maluszka produkty, które przekonają także energicznego 5-cio latka 😉 Ostatnio taką rolę spełniają koktajle na bazie jogurtu naturalnego. Dodaję przykładowo garść liści szpinaku, pomarańczę lub greifruta. Odżywcza, pożywna przekąska gotowa! Doskonale sprawdza się do tego garść migdałów łuskanych 🙂
Przyznam, że przed zaleceniem ograniczenia cukru w diecie moją domeną były racuszki jogurtowe 😉
2 jajka
3 łyżki brązowego cukru
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jagód
2 łyżki orzechów nerkowca
olej do smażenia (najlepiej migdałowy)
Jajka zmiksować z cukrem, dodać jogurt i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wymieszać z jagodami i orzeszkami drobno posiekanymi. Na patelni rozgrzać olej. Ciasto nakładać łyżką i smażyć z obu stron ok 2 min.
Podać ze świeżymi owocami (jagody, maliny), posypane cukrem pudrem.
Racuszki są puszyste i trudno jest im się oprzeć 🙂
Rafaello! Ale w wersji fit! Czyli kasza jaglana, kokos, mleko kokosowe i łyżka ksylitolu! Mniam, kto nie lubi się tak rozpieszczać?
Lubię pić lemoniadę z cytryny,schłodzoną kostkami lodu. Jeszcze lubię jeść gotowane kopytka. To jest moje ulubione danie i mój ulubiony napój. To jest już wszystko. Polecam!
Moja ulubiona przekąska to płatki śniadaniowe… ale zrobione przeze mnie!
Orzechy, kakao, owoce kolorowe
To są produkty bardzo zdrowe.
Dlatego użyję ich do zrobienia
zdrowego deseru, rozkoszy podniebienia.
Możecie mnie wyzwać wręcz od wariatki,
lecz upiekłam sobie domowe płatki.
Dwie szklanki mąki, awokado zamiast masła
zagniotłam do uzyskania ładnego ciasta.
Kakao wystarczy łyżeczka mała,
I nie zapomnijmy dodać banana!
A kiedy dodamy też tarte migdały,
powstanie posiłek iście wspaniały!
Z ciasta kuleczki należy uformować,
by móc je z roślinnym mlekiem spałaszować.
W 180 stopniach cierpliwie pieczone
po 10 minutach są już zrobione!
Możecie je podjadać lub schować do słoika,
lecz uwaga – taka pychota bardzo szybko znika!
Ja i moja pociecha mamy słabość do chałwy. Ale takiej domowej, tylko z sezamu i miodu. 🙂 Pychota !!!
Ja i moja pociecha mamy słabość do chałwy. Ale takiej domowej, tylko z sezamu i miodu. Pychota!!!
Moja ulubiona przekąska to koktajl czekoladowy na bazie bananów:) Tak naprawdę w skład tego cudu wchodzić może dowolna ilość bananów z dodatkiem kakao naturalnego (gorzki proszek, bez cukru) – to jest baza, proporcje według uznania :), które należy zmiksować, np. w Thermomixie na gładką masę. Do tej bazy w zależności od nastroju można dołączyć bakalie wszelakie: migdały, orzechy włoskie, siemię lniane, sezam, a także suszone śliwki. Jeśli mamy dobrej jakości gorzką czekoladę (powyżej 70%), też można dorzucić na etapie miksowania ;). Bakalie można również zmiksować, albo jak ktoś woli – dodać na końcu, czasem już po zmiksowaniu dodaję też płatki owsiane, ale zazwyczaj moja wersja koktajlu to banany, kakao i 1-2 wybrane składniki z listy powyżej, żeby nie było za dużego „misz-maszu”. Dla chętnych można dolać odrobinę kefiru, co jednak jest niekonieczne.
Taki koktajl bez dodatków z sukcesem może też posłużyć jako baza pod domowe lody – tylko należy przygotować go tak, jak w przypadku standardowej „mieszanki” do lodów – mrozić bananowo-kakaową masę przez 3 godziny, w trakcie których co pół godziny trzeba mieszaninę wyciągnąć z zamrażarki i wymieszać, żeby nie zrobiły się „kryształki” w lodach.
Koktajl : burak + jabłko + pomarańcze + siemię lniane 😋
Piekne zdjecia pani Marto. Moja ulubiona zdrowa przekaska to domowe lody owocowe takie sorbety z mrozonych i zmiskowanych owocow 🙂
Naszą ulubioną przekąską jest dip z jogurtu greckiego, masła orzechowego, odrobiny miodu i cynamonu, a do tego pokrojone w plasterki lub słupki: jabłka, gruszki, marchewka, seler naciowy i co jeszcze tylko przyjdzie nam do głowy. Jest słodko, pysznie i przede wszystkim zdrowo. Czy można chcieć czegoś więcej?
Naszą ulubioną przekąską jest kasza pęczak z owocami w lecie świeżymi a w zimie suszonymi. Moją królową jest śliwka suszona , pysznie smakuje, zdrowa, pożywna , pyszna
Plasterki świeżej marchewki i rzodkiewka.
Jaglany budyń kawowy mniammm 🙂
Kaszę gotuję w proporcji 1:4 z mlekiem, dodaję kawę rozpuszczalną lub kilka łyżek mocnego naparu kawy naturalnej, blenduję i słodzę miodem. A dla moich dziewczyn robię z inką 🙂 No pycha 2w1. Idę robić 🙂
U nas najszybciej znika domowy pudding z nasionami chia, mlekiem kokosowym, musli HiPP BIO i musem ananasowo-bananowym 🙂 Brzmi skomplikowanie, ale robi się szybciutko. Jest pyszny i świetnie robi małym i dużym brzuszkom. Opcjonalnie na szybko lubimy podgryźć wafelki ryżowe oblane jogurtem lub miodem, a najlepiej i tym i tym 🙂
Mój ulubioną przekąską jest koktajl i to taki, którego przepisu nauczył mnie mój 4-letni synek. Niemożliwe? A jednak… W przedszkolu świętował Dzień Zdrowej Żywności i z tej okazji jego grupa wykonywała pyszne, zdrowe, koktajle. Tego dnia odbierając go z przedszkola mówi to mnie: „Mamusiu zrobimy w domu taki sam koktajl jak w przedszkolu. Proszę… Powiem ci co kupić…” Moja mina była bezcenna. Cieszyłam się, że mój Sebuś posmakował koktajlowych przysmaków. Jesteście ciekawi Państwo przepisu?
PRZEDSZKOLNY KOKTAJL SEBUSIOWY:
Składniki:
1 banan
1 jabłko
świeże liście szpinaku
1,5 szklanki soku
natka pietruszki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera, a sok wlewamy i miksujemy.
I tak oto nasz przepyszny koktajl jest gotowy, a jak zdrowy. Mniam 🙂 To jest nie tylko ulubiona moja przekąska, ale całej naszej rodziny.
Nie od dziś wiadomo, że czekolada dobra jest na wszystko (zwłaszcza po ciężkim i długim tygodniu). No dobrze, w pewnym wieku, gdy kobiecy metabolizm zwalnia, zbyt duża jej ilość może wyjść nam bokiem (w przenośni, jak i dosłownie) to jednak gdy mam ochotę na odrobinę słodkości w postaci szybkiej przekąski jest ona nieocenionym towarzyszem. A w postaci czekoladowo – bananowego brownie potrafi zdziałać cuda. Ciasto skupia w sobie wszystko czego oczekuję od deseru: jest domowe, banalnie proste w przygotowaniu i bardzo, bardzo słodkie. Jest zwolennikiem tego co naturalne, pozbawione sztucznych barwników i konserwantów, bez zbędnych dodatków i tzw. „wspomagaczy”. Dlatego brownie idealnie wpisuje się w to co lubię. Banany, kakao, mąka ryżowa, cukier kokosowy, mleko roślinne, olej kokosowy, sól morska, jajka, cynamon i suszone owoce – a wszystko to wystarczy wsypać do miski, wymieszać ze sobą i włożyć do piekarnika. Nawet osoby pozbawione talentu w kuchni, czyli takie jak ja, nie są w stanie tego zepsuć. A co najważniejsze, nie można się nim przejeść, jeden kawałek dostarcza tyle słodyczy, że nie potrzebuję już nic więcej. Ciasto jest zwarte wystarczy więc chwycić w rękę i ruszyć (albo pobiec w przypadku mojego dziecka) dalej.
A zapach unoszący się w kuchni podczas pieczenia jest tak przyjemny i odprężający, że od samego jego kojącego aromatu mój organizm produkuje więcej endorfiny. Myślę, że gdyby Jaś i Małgosia znali jego smak nigdy nie skusiliby się na domek Baby Jagi.
A ja uwielbiam smoothie z pomarańczy banana i jarmużu a jak dopada większy głód to kanapka z twarogiem z chrzanem i rukolą.
„Ulubiona zdrowa przekąska” 😊
Najbardziej moje smyki,
Uwielbiają zdrowe naleśniki!
Trochę mleka kokosowego,
Trzy jajka – takie całkiem eco!
Mąka kokosowa .. i wody odrobinkę,
Trochę uśmiechu i miodu ociupinkę!
Smażymy kształty.. nietradycyjne –
Tylko te nasze… troszkę rodzinne.
Potwory i dinozaury to nasze naleśniki,
To właśnie lubią te moje smyki.
Każdy z nich swoje imię posiada,
I do jedzenia świetnie się nada!
Taką to zdrową przekąskę mamy…
I z chęcią czasem ją zajadamy!
W DOMU – szprotki, przegryzane dobrym pieczywem (zostało mi to z czasu, gdy byłam na diecie bezmlecznej i uzupełniałam poziom wapnia)
W PRACY – słupki selera naciowego, czasem sezam podjadany łyżeczką
Omlety zapiekane w postaci muffinków wystarczą jajka od szczęśliwych kurek świeże warzywa, mieszamy wlewamy do foremek i siup do piekarnika 🙂
Jedno zdrowe danie? 🙂 No nie ma mocnych…
Też ostatnio zaczęłam wprowadzać jedną porcję zdrowego koktajlu do menu, aleeee to nie w ramach przekąsek.
Lubię sobie przegryzać łodygi selera saute, aleee to nie przepis.
Uwielbiam orzechy w karmelu, aleeee nie są one zdrowe na tyle na ile powinny 😉
Za to 3 w 1 czyli – przekąska, przepis i zdrowie, które bardzo lubię to już białkowe lody bananowo truskawkowe z czekoladą. Idealne dla osób, które szukają czegoś grzesznego, a grzeszyć nie powinny…
Składniki – na dwie porcje:
250 g zmielonego chudego twarogu
150 g jogurtu truskawkowego 0% (lub inny smak, wg upodobań)
2 dojrzałe banany
15 g dobrego miodu
20 g czekolady mlecznej bez dodatku cukru
Wieczorem do zamrażarki wkładamy twaróg oraz obrane banany. Jogurt dobrze schładzamy w lodówce, opcjonalnie wkładamy rano do zamrażarki an godzinę lub dwie.
Rano kroimy na kawałki twaróg oraz banana, dodajemy jogurt i blendujemy. W razie potrzeby lody dosładzamy i mieszamy z posikaną czekoladą.
… tylko tyle i aż tyle 😉
A makro się zgadzają 😀
Białko: 27,87 g
Tłuszcz: 3,94 g
Węglowodany: 47,85 g
Miód – nie jest poddawany obróbce termicznej, zatem nie tracimy cennych składników odżywczych.
Bazujemy tutaj na żywności niskoprzetworzonej i łatwodostępnej. Nie mamy dodatku odżywki białkowej.
Jest to przekąska, którą zrobimy w kilka chwil, a schłodzone składniki warto jest zawsze mieć w zapasie w zamrażarce.
Ucinamy węgle? Zastępujemy jogurt zwykłym naturalnym i dodajemy słodzik np. stewię.
Lody zmieniające życie? 🙂
Oczywiście powyższy przepis zgłaszam do konkursu.
A naszą ulubioną przekąską są niezwykle zdrowe i pyszne babeczki szpinakowo – serowe. Robi się je bardzo szybko (szpinak przesmażamy na odrobinie masła na patelni teflonowej, dodajemy trochę soli lub innych przypraw wedle uznania. Studzimy. Szpinak energicznie mieszamy z surowymi jajkami po czym otrzymana masę przekładamy do silikonowych foremek na muffinki. W środek każdej babeczki wkładamy 2-3 kosteczki sera feta lub mozzarelli. Tak przygotowane babeczki pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. 🙂 Wystudzone świetnie nadają się na przekąskę do pracy/szkoły czy piknik. Zarówno ja, mój mąż jak i nasza 2-letnia pociecha uwielbiamy szpinakowe babeczki czyli nasze szpinakowe love. 🙂
Da mnie najlepsze przekąski są to te, które mogę zabrać w ulubionym słoiczku do pracy, wszelkiego rodzaju koktajle na bazie jogurtu lub kefiru, świeżo wyciskane soki i oczywiście nasionka chia, które dają niezłe pole do popisu- w domu zawsze się znajdzie coś co do nich pasuje i za każdym razem wychodzi coś innego:)
Ulubiona przekąska to domowa Nutella ! Banan + pół awokado + 2 łyżki kakao = niebo w gębie. Tylko trzy składniki, które poprawiają humor całej rodzinie. Polecam
Moja ulubiona zdrowa przekąska jest zależna od pory roku 😉 Za chwilę zacznie się sezon na moje ulubione owoce – truskawki i maliny, uwielbiam robić z nich różnego rodzaju koktajle. W zimie uwielbiam np. brukselkę podsmażoną z czosnkiem. Doskonale chrupie się również marchewkę lub wcina „frytki” z batatów z piekarnika – z dodatkiem oliwy z oliwek. Pomysłów na fajne, zdrowe przekąski jest mnóstwo, ale czuję, że ta gra zainspirowałaby moją rodzinę do kolejnych eksperymentów kulinarnych 🙂
Mam na tyle rozwinięty talent kulinarny, że wszystkie moje zdrowe przekąski zostały wykreślone z rodzinnego jadłospisu:) Moje dzieci wzięły więc sprawy w swoje ręce. Powstała przekąska, która mało, że jest bardzo zdrowa, to podbiła podniebienia całej naszej rodziny. Inspiracje były przeróżne: syn przyniósł przepis z przedszkola, ale zapamiętał niecałą połowę. Córka chciała dodać pokruszone batony czekoladowe i napój gazowany, ale została spacyfikowana wzrokiem i zmuszona do znalezienia bardziej przyzwoitych odpowiedników. Tak więc uwaga, uwaga, przed Państwem nasze rodzinne danie popisowe: krem czekoladowo-orzechowy na bazie daktyli!!!!!
Czego potrzebujemy?
1 opakowanie daktyli
2 czubate łyżki kakao
100g orzechów laskowych
2 energicznych dzieci
250 ml wody
1 łyżka oleju kokosowego
1,5 szklanki mleka (np. roślinnego)
Sposób przygotowania:
Orzechy odstawiamy na tyle daleko, by dzieci ich nie zjadły w sekundę. Daktyle namaczamy przez około 30 minut. Należy pamiętać, by nie wylewać wody po daktylach. W moim przypadku należy to zapisać drukowanymi na blacie kuchennym, bo zawsze wylewam. Orzechy prażymy na suchej patelni, następnie zawijamy w suchą ściereczkę i trzemy, aby pozbyć się łupinek. Inaczej nasz krem będzie „łoooo-blee-tato-weź-się-nie-zjem-tego”. Orzechy przekazujemy w ręce dzieci by je ubiły na drobny mak. Sprzątamy kuchnię, salon, antresolę i korytarz z resztek orzechów. Daktyle blendujemy, wrzucamy do miski, dodajemy orzechy, mleko, olej kokosowy i kakao. Baaardzo dokładnie i długo mieszamy. Krem musi być jednolity, w przeciwnym razie brat kłóci się z siostrą że „to nie fair że ona ma wszystkie orzechy a ja tylko tę breję”. Jeśli krem jest za rzadki, dodajemy daktyli, a jeśli za gęsty, możemy dodać albo trochę wody po daktylach, albo mleka. Et voila! 30 minut ciszy w domu gwarantowane!!!
Moją ulubioną zdrową przekąską są naleśniki z płatków owsianych, bananów i mleka roślinnego. W ramach urozmaicenia dodaje różne bakalie. Pyszne!
Może to banalne, ale moją ulubioną zdrową przekąską są wafle ryżowe. Dbam o zdrowe odżywianie a wafle ryżowe są świetnym sposobem na głód w zdrowym style. Dodatkowo, wafle można wziąć zarówno na spacer jak i do samolotu więc nie muszę być zmuszony do jedzenia niezdrowych potraw, podawanych przez inne osoby.
Moją i mojego syna ulubioną zdrową przekąską są różnego rodzaju koktajle.Ostatnio robiliśmy koktajl marchewkowo-jabłkowo-bananowy z mlekiem bez dodawania cukru.Od zawsze robię koktajle niesłodzone aby moje dziecko czuło smak owoców i warzyw a nie smak cukru.Takie koktajle są pyszne,zdrowe,sycące i dostarczają składników odżywczych.Są idealne zarówno jako przekąska jak i też drugie śniadanie.Taka gra na pewno by się spodobała mojemu synkowi,który tak jak ja uwielbia gotowac.Ma też swój fartuszek i deseczkę,wtedy wciela się w rolę małego kucharza.Więc byłby to dla niego fajny prezent,zwłaszcza,ze zbliża się dzień dziecka.
Moja ulubiona zdrowa przekąska to już od dzieciaka kisiel z siemienia lnianego z sokiem malinowym maminej roboty (z malin z naszej działki). Ten kisiel to jednocześnie lekarstwo na bolący brzuszek, smak dzieciństwa (nic tak nie smakowało po powrocie do domu z sanek w ferie jak właśnie ten gorący kisielek) i szybka przekąska, kiedy chce się czegoś słodkiego, kiedy czasu i pomysłów brak 🙂
Ulubiona przekąska naszej rodziny to hummus domowej roboty. Podaję go w towarzystwie pokrojonych w słupki marchewek, czerwonej papryki i pieczywa chrupkiego. Świetnie smakuje i pięknie wygląda!