Site icon marta-gotuje.pl

Sernikowa owsianka z owocami

Z owsiankami zaprzyjaźniłam się już dawno temu, ale te zapiekane odkryłam dopiero teraz ; ) Uwielbiam je za prostotę przygotowania, pyszny smak i fakt, że dzięki zwartej konsystencji można łatwo je przetransportować np. do pracy. Sernikowa owsianka to super opcja nie tylko na śniadanie, czy kolację, ale również jako dietetyczny deser. Polecam zwłaszcza, jeśli podobnie jak ja uwielbiacie serniki!!! ; )


Składniki (2 porcje):

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 50 g cukru
  • 2 jajka (L)
  • 240 g jogurtu naturalnego
  • 120 g płatków owsianych górskich
  • ok. 200 g truskawek, malin, jagód itp. (mogą być mrożone)

Twaróg, cukier i jajka zmiksować blenderem na jednolitą masę, bez grudek. Dodać jogurt naturalny wraz z płatkami, wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułożyć owoce (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C (termoobieg) przez ok. 35-40 min.

Smacznego!



Exit mobile version