Site icon marta-gotuje.pl

Sernikobrownie z purre z owoców leśnych

Połączenie ciasta czekoladowego z sernikiem i owocowym musem, czy może być coś lepszego ?!  : ) Przepis od razu przypadł mi do gustu i na pewno na stałe zagości  w naszym domu.

PS. W związku z mailami, w których pytacie do kiedy można nadsyłać odpowiedzi do konkursu z tchibo za ostateczną datę uznajemy 10.05 ; ) Po tym terminie zostaną ogłoszone wyniki, trzymam kciuki!


Składniki na puree z owoców leśnych:

Owoce gotować z cukrem na małym ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Ostudzić.

Składniki na masę czekoladową – brownie:

Czekoladę roztopić z masłem, uważając, aby nie przypalić masy. Ostudzić, w tym czasie ubić jajka na puszystą pianę wraz z cukrem i wanilią. Następnie wymieszać z ostudzoną czekoladą i masłem. Delikatnie połączyć w jednolitą masę z przesianą mąką. Wylać na tortownicę o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 170 C.

Składniki na masę serową:

Ser utrzeć na gładką i jednolitą masę, następnie stopniowo dodawać po jednej łyżce mleka skondensowanego, ciągle ucierając. Wbić po jednym jajku, stale miksując.

Masę serową wylać na jeszcze ciepły, czekoladowy spód. Łyżeczką wyłożyć przygotowane puree z owoców.

Piec ok. 45-60 minut, w temp.170 C. Studzić, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez ok. godzinę w lodówce.

Smacznego : )

Exit mobile version