Połączenie ciasta czekoladowego z sernikiem i owocowym musem, czy może być coś lepszego ?! : ) Przepis od razu przypadł mi do gustu i na pewno na stałe zagości w naszym domu.
PS. W związku z mailami, w których pytacie do kiedy można nadsyłać odpowiedzi do konkursu z tchibo za ostateczną datę uznajemy 10.05 ; ) Po tym terminie zostaną ogłoszone wyniki, trzymam kciuki!
Składniki na puree z owoców leśnych:
- 2 szklanki owoców leśnych
- 2 łyżki brązowego cukru
Owoce gotować z cukrem na małym ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Ostudzić.
Składniki na masę czekoladową – brownie:
- 200 g gorzkiej czekolady 70%
- 200 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 230 g cukru pudru
- 120g mąki
Czekoladę roztopić z masłem, uważając, aby nie przypalić masy. Ostudzić, w tym czasie ubić jajka na puszystą pianę wraz z cukrem i wanilią. Następnie wymieszać z ostudzoną czekoladą i masłem. Delikatnie połączyć w jednolitą masę z przesianą mąką. Wylać na tortownicę o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 170 C.
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu półtłustego
- 3/4 puszki mleka skondensowanego, słodzonego
- 2 jajka
Ser utrzeć na gładką i jednolitą masę, następnie stopniowo dodawać po jednej łyżce mleka skondensowanego, ciągle ucierając. Wbić po jednym jajku, stale miksując.
Masę serową wylać na jeszcze ciepły, czekoladowy spód. Łyżeczką wyłożyć przygotowane puree z owoców.
Piec ok. 45-60 minut, w temp.170 C. Studzić, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez ok. godzinę w lodówce.
Smacznego : )