Site icon marta-gotuje.pl

Sernik tradycyjny

Przepis na dzisiejszy sernik bardzo mnie zaintrygował, kiedy po programie Masterchef został uznany  za najlepszy sernik na świecie : ) Przygotowała go Sylwia Ładyga i oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go nie wypróbowała : )  Smakiem przypomina mi bardzo sernik wiedeński, klasyczny, tradycyjny kojarzy mi się ze świętami : ) Ma kremową konsystencję i bardzo szybko i łatwo się go przygotuje : ) Polecam i koniecznie dajcie znać, czy Wasze serca skradł na równi z jurorami ? : )


Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

Twaróg zmielić 3 krotnie. Masło utrzeć z połową cukru drewnianą łyżką lub kulą*. Kiedy masa będzie kremowa dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodać mąkę ziemniaczaną i ziarenka wanilii, wymieszać. Dodawać po łyżce zmielonego twarogu, cały czas dokładnie ucierając drewnianą łyżką. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pozostały cukier, wymieszać. Ubite białka dodać do serowej masy, delikatnie wymieszać. Przelać na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką ziemniaczaną. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez 50 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 C (góra-dół) i dopiekać kolejne 15 minut. Jeśli sernik będzie się zbyt mocno rumienił z wierzchu, przykryć go folią aluminiową. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Smacznego!

* Nie należy używać miksera, aby sernik nie napowietrzył się za mocno przez co mógłby sporo wyrosnąć w piekarniku, a później opaść podczas studzenia.





Exit mobile version