Site icon marta-gotuje.pl

Sernik ze śliwkami

Bardzo prosty sernik ze śliwkami, kakaowym spodem i kruszonką. Przypomina trochę sernik królewski, ale dodatek ricotty sprawia, że jest lżejszy i bardziej delikatny. Gdy tylko ujrzałam go w książce „Moje wypieki na 4 pory roku” wiedziałam, że podbije nasze serca. Polecam!!!

Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 23):

Wszystkie składniki wyrobić palcami do uzyskania kruszonki. Połowę kruszonki wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepić spód i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 15-18 minut.

Składniki na masę serową (w temp. pokojowej):

Wszystkie składniki (oprócz śliwek) krótko zmiksować lub wymieszać trzepaczką do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie może napowietrzyć masę. Całość przelać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć śliwki rozcięciem ku górze. Posypać pozostałą częścią kakaowej kruszonki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra – dół) przez ok. 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce, ale wg. mnie po nocy w lodówce smakuje jeszcze lepiej.

Smacznego!

Exit mobile version