Pyszny sernik ze skórką pomarańczową super sprawdzi się na świątecznym stole (i nie tylko). Prosty do przygotowania, najlepiej smakuje kolejnego dnia, po schłodzeniu w lodówce. Zawsze się udaje, wychodzi równy i gładki. Jego idealnym zwieńczeniem jest polewa z białej czekolady. Skórkę pomarańczową można pominąć lub zastąpić rodzynkami. Polecam!!
Przepis na sernik, który nie opada
Składniki na spód (tortownica 24 cm):
- 160 g ciasteczek typu petit beurre
- 40 g cukru pudru
- 60 g roztopionego masła
Ciasteczka rozdrobnić blenderem na konsystencję przypominającą piasek, dodać masło i cukier puder, wymieszać do połączenia. Przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć, schłodzić w lodówce podczas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
- 500 g twarogu
- 500 g sera z wiaderka (dobrej jakości)
- 5 jajek (wielkość L)
- 100 g cukru pudru
- 60 g roztopionego masła
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać roztopione i przestudzone masło, nadal miksując. Następnie dodać oba rodzaje twarogu, kremówkę i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wmieszać połowę skórki pomarańczowej (drugą połowę odłożyć do dekoracji). Gotową masę przelać na schłodzony spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (góra-dół) przez 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 160°C (góra-dół) i piec kolejne 50 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 3-4 łyżki mleka
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Lekko przestudzić i przelać na sernik. Udekorować pozostałą skórką pomarańczową.
Smacznego!
Przepis – źródło.
Pozostałe przepisy na serniki.