Site icon marta-gotuje.pl

Sernik ze skórką pomarańczową

Pyszny sernik ze skórką pomarańczową super sprawdzi się na świątecznym stole (i nie tylko). Prosty do przygotowania, najlepiej smakuje kolejnego dnia, po schłodzeniu w lodówce. Zawsze się udaje, wychodzi równy i gładki. Jego idealnym zwieńczeniem jest polewa z białej czekolady. Skórkę pomarańczową można pominąć lub zastąpić rodzynkami. Polecam!!

Sernik ze skórką pomarańczową

Przepis na sernik, który nie opada

Składniki na spód (tortownica 24 cm):

Ciasteczka rozdrobnić blenderem na konsystencję przypominającą piasek, dodać masło i cukier puder, wymieszać do połączenia. Przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć, schłodzić w lodówce podczas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać roztopione i przestudzone masło, nadal miksując. Następnie dodać oba rodzaje twarogu, kremówkę i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wmieszać połowę skórki pomarańczowej (drugą połowę odłożyć do dekoracji). Gotową masę przelać na schłodzony spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (góra-dół) przez 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 160°C (góra-dół) i piec kolejne 50 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.

    Polewa:

    Czekoladę rozpuścić z mlekiem na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Lekko przestudzić i przelać na sernik. Udekorować pozostałą skórką pomarańczową.

    Smacznego!

    Przepis na sernik
    Świąteczny sernik
    Sernik na Boże Narodzenie

    Przepis – źródło.

    Pozostałe przepisy na serniki.

    Exit mobile version