To już ostatnie chwile, aby cieszyć się truskawkami i choć ceny znów są zawrotne, bardzo ciężko się im oprzeć… : ) Do tego sernika możecie wykorzystać także inne owoce np. maliny i jagody ; ) Przepis podpatrzyłam u Agi i mam nadzieję, że nie muszę Was do niego przekonywać : )
Składniki na ciasto ( tortownica o średnicy 25 cm):
- 3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g masła (miękkiego)
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, możemy w tym celu użyć robota kuchennego. przygotowanym ciastem wylepiamy tortownicę (spód plus boki). Przekładamy do lodówki.
Składniki na owocowy mus:
- 550 g truskawek
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 40 g mąki pszennej
Umyte i odszypułkowane truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem, odstawić na 15 minut. Po tym czasie zagotować przez około 10 minut, aż truskawki puszczą sok i zmiękną. Mąki wymieszać wraz z wodą blenderem (aby uniknąć grudek). Dodać do gotujących się owoców, cały czas mieszając. Gotować na niewielkim gazie, do czasu aż mus zgęstnieje. Gorący mus przełożyć na schłodzony spód i wyrównać.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 budyń waniliowy (proszek)
Wszystkie składniki zmiksować do chwili ich połączenia (około 1 minuty). Tak przygotowaną serową masę przelać na truskawkowy mus. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (góra-dół) i piec przez około 75 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i przełożyć do lodówki na całą noc. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami.
Smacznego : )