Sernik z truskawkami i kruszonką to idealny pomysł na zakończenie truskawkowego sezonu (nie wiem jak to możliwe i trudno mi się z tym pogodzić, ale niestety dobiega on już końca…) Na szczęście maliny i jagody również będą pasować, o klasycznej brzoskwiniowej wersji nie wspominając ; ) Polecam!
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko (wielkość L)
Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części, pierwszą z nich wylepić boki (ok. 2 cm) i dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przełożyć do lodówki.
Składniki na masę serową:
- 800 g twarogu
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek)
- 1 jajko (wielkość L)
Dodatkowo:
- 400 g truskawek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Twaróg zmielić lub dokładnie rozdrobnić mikserem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Przelać na schłodzony w lodówce spód ciasta. Na wierzch dodać truskawki pokrojone na mniejsze kawałki i wymieszane z mąką ziemniaczaną. Pozostałą część ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki tworząc kruszonkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 45 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!