Sernik z ricottą i borówkami – super kremowy, nie za słodki, wprost rozpływa się w ustach. Prosty do przygotowania, to jeden z tych serników, który smakuje każdemu. Borówki można zastąpić innymi, ulubionymi owocami np. malinami, czy brzoskwiniami. Polecam!!!
Sernik z ricottą i borówkami
Spód (tortownica o średnicy 24 cm):
- 130 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 65 g cukru
- 20 g kakao
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 200° C (góra-dół). Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równo rozprowadzić. Mocno i równomiernie rozgnieść całą powierzchnię spodu, można pomóc sobie łyżką. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 12 minut, aż do lekkiego przyrumienienia. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160° C (góra-dół).
Masa serowa:
- 750 g twarogu, półtłustego
- 250 g sera ricotta
- 120 ml śmietanki 30%
- 6 jajek (wielkość L)
- 150 g cukru
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 200 g borówek
Jak zrobić kremowy sernik z ricottą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg z ricottą krótko zmiksować. Dodać pozostałe składniki (poza borówkami) i zmiksować tylko do połączenia. Masę przelać na wystudzony spód, na wierzch ułożyć borówki. Tortownicę przełożyć do piekarnika (rozgrzanego do 160° C góra-dół) na 70 minut. Poziom poniżej sernika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą, aby sernik piekł się w kąpieli wodnej. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkowicie wystudzony sernik przełożyć na noc do lodówki.
Polewa:
- 60 g białej czekolady, posiekanej
- 20 g śmietanki 30%
Śmietankę podgrzać (nie gotować), dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Udekorować sernik.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie
Pozostałe: przepis na sernik.