Site icon marta-gotuje.pl

Sernik z ricottą i borówkami

Sernik z ricottą i borówkami – super kremowy, nie za słodki, wprost rozpływa się w ustach. Prosty do przygotowania, to jeden z tych serników, który smakuje każdemu. Borówki można zastąpić innymi, ulubionymi owocami np. malinami, czy brzoskwiniami. Polecam!!!

Sernik z ricottą i borówkami

Sernik z ricottą i borówkami

Spód (tortownica o średnicy 24 cm):

Piekarnik rozgrzać do 200° C (góra-dół). Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równo rozprowadzić. Mocno i równomiernie rozgnieść całą powierzchnię spodu, można pomóc sobie łyżką. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 12 minut, aż do lekkiego przyrumienienia. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160° C (góra-dół).

Masa serowa:

Jak zrobić kremowy sernik z ricottą

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg z ricottą krótko zmiksować. Dodać pozostałe składniki (poza borówkami) i zmiksować tylko do połączenia. Masę przelać na wystudzony spód, na wierzch ułożyć borówki. Tortownicę przełożyć do piekarnika (rozgrzanego do 160° C góra-dół) na 70 minut. Poziom poniżej sernika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą, aby sernik piekł się w kąpieli wodnej. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkowicie wystudzony sernik przełożyć na noc do lodówki.

Polewa:

Śmietankę podgrzać (nie gotować), dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Udekorować sernik.

Smacznego!

Sernik z ricottą przepis
Sernik z ricottą i borówkami przepis
Sernik z ricottą

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie

Pozostałe: przepis na sernik.

Exit mobile version